Index Vakbarát Hírportál

Tétényi Éva a polgári ellenállás szimbóluma

2011. szeptember 19., hétfő 12:05

Kétoldalas cikket közölt hétvégi számában a francia Libération Tétényi Éva polgármesterről és a "megtörhetetlenek városának" nevezett Esztergom elmúlt évéről.

A lap helyszíni tudósítója, Florence La Bruyere szerint a Fidesz frakciója akadályozza a polgármester munkáját, azonban a helyi lakosok többségének támogatását élvező Tétényi "országszerte a Fidesz egyre zsarnokibb hatalmával szembeni polgári ellenállás szimbóluma lett".

A cikkben sorra veszik a helyi Fidesz és a polgármester konfliktusait, felidézik a kivetítőn látható önkormányzati ülést és Tétényi budapesti zarándoklatát is, valamint azt is, amikor Tétényit nem engedték fel a Parlament karzatára.

Tétényi arról beszélt, hogy négy levelet írt a miniszterelnöknek, de Orbán Viktor nem válaszolt neki. Nem érkezett válasz arra a több ezer helyi által aláírt petícióra sem, amelyben új választásokat kértek Esztergomban.

A szerző megemlíti a Lex Tétényinek hívott törvényt is, amely alapján az adósságrendezési eljárás megindítása csak a képviselő-testület, illetve a közgyűlés felhatalmazásával lehetséges. Mint írja hamarosan jöhet a "Lex Tétényi II.", mivel Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke arról beszélt, ősszel javasolná, hogy tíz évig ne indulhasson választáson az a polgármester és önkormányzati testület, amelyiknek a hivatali idejében az önkormányzata adósságrendezési eljárás alá esik.

Tétényi folytatja harcát, és akár Brüsszelig is hajlandó elmenni: "Esztergom annak a tükre, ami ma Magyarországon zajlik" - idézik a cikk végén a polgármestert.

Rovatok