Index Vakbarát Hírportál

Megölték a kínai étolajbotrány ügyében vizsgálódó újságírót

2011. szeptember 20., kedd 11:36

Több késszúrással megöltek egy kínai újságírót, aki egy nemrég nagy vihart kavaró étolajbotrány ügyében vizsgálódott - közölte kedden a rendőrség és a hivatalos kínai média.

A harmincéves Li Hsziangot (Li Xiang) mintegy tucatszor szúrta meg támadója, amikor az újságíró hétfőn kora reggel hazafelé tartott egy éjjeli karaokepartiról - írta keddi számában a csengcsoui Zhengzhou Evening News.

A rendőrség vizsgálatot indított "aljas indokból elkövetett bűncselekmény" gyanújával, de egyelőre nem zártak ki más feltevést, például a rablást sem, az áldozatnak ugyanis eltűnt a számítógépe. További információkkal nem szolgáltak a rendőrök.

A közbiztonsági minisztérium éppen egy hete jelentette be, hogy őrizetbe vettek 32 embert, akik a gyanú szerint törvénytelen úton gyártottak és értékesítettek újrahasznosított étolajat. A tájékoztatás szerint a 14 tartományra kiterjedő hálózat mintegy száz tonna olajat gyártott már használt, az éttermek mögötti csatornákból kikotort, illetve vásárolt olajmaradékokból.

A nyomozást a hatóságok azt követően kezdték meg, hogy márciusban állampolgári bejelentést kaptak, miszerint a kelet-kínai Csöcsiang (Zhejiang) tartomány Ninghaj (Ninghai) megyéjében néhányan felvásárolják a helyi éttermektől a maradék, használt étolajat.

Li Hsziang a Honan (Henan) tartománybeli Luojang (Luoyang) egyik tévéállomása számára gyűjtött anyagot a botrányos ügyről. Utoljára a múlt héten, szeptember 15-én írt róla mikroblogjában. Kínában előfordult már korábban, hogy kényelmetlen ügyekben kutakodó újságírókat eltettek láb alól.

Rovatok