Index Vakbarát Hírportál

Tűzszünet Jemen fővárosában ‎

2011. szeptember 20., kedd 19:06

A tűzszünet délután négykor lépett életbe, és ezután csak szórványos lövöldözést lehetett hallani. Az előző három nap alatt a városban legalább hatvan ember vesztette életét az elnök ellenfelei és szövetségesei között lezajlott összecsapásokban. Az áldozatok többsége a tüntetők közül került ki.

Anonim források szerint Abed Rabbo Manszúr Hádi alelnök több diplomatával, köztük az amerikai és a brit nagykövettel tárgyalt, és ennek nyomán adott "szigorú utasítást" a fegyvernyugvásra.

A tűzszünet azután lépett életbe, hogy kedden minden korábbinál hevesebbé váltak az utcai lövöldözések, átterjedve magas rangú kormánytisztviselők lakónegyedére és más, fontos fővárosi negyedekre. A délelőtti órákban gránátvetőből ért támadás fegyvertelen utcai tüntetőket, akik közül legalább tízen meghaltak. A megmozdulások célja Ali Abdalláh Száleh elnök megbuktatása. A rezsimellenes tüntetőkhöz csatlakozott a hadsereg egyik fontos egysége, beavatkozva az utcai harcokba. Száleh elnök erői ennek nyomán háztetőkön elhelyezkedő orvlövészekkel, valamint aknavetőkkel lőtték a lázadók állásait.

Rovatok