Index Vakbarát Hírportál

Elszabadultak az indulatok Lampedusán

2011. szeptember 21., szerda 16:05 | aznap frissítve

Összecsapott Lampedusán az olasz rendőrséggel és a helyi lakosokkal észak-afrikai bevándorlók egy csoportja az után, hogy a délolasz szigeten működő befogadó tábor előző este leégett.

A többségében tunéziai bevándorlók a hazatoloncolás ellen tiltakoznak. "Liberte! Liberte!" – így követelt szabadságot az a száz fős tunéziai csoport, mely Lampedusa régi kikötőjében tiltakozott szerdán a hazatoloncolás ellen.

A rohamrendőrség akkor avatkozott be, amikor az észak-afrikaiak gázpalackok felrobbantásával fenyegetőztek. A bevándorlókat Lampedusa lakosai kövekkel dobálták, a tunéziaiak ugyancsak kőzáporral válaszoltak. "Elegünk van! Takarodjatok!" – kiabálták a lampedusaiak.

"Napok óta pattanásig feszült a helyzet Lampedusán, háborús állapotok uralkodnak" – nyilatkozta a Radio24 országos hírrádiónak a lampedusai polgármester.

"Lampedusát evakuálni kell, a bevándorló tábor leégett, használhatatlanná vált. Januártól ötvenezer bevándorlót fogadtunk be, elfogyott az erőnk és türelmünk, ennél többre már nem vagyunk képesek" – mondta Bernardino De Rubeis arra utalva, hogy kedd késő délután a szigeten működő bevándorló táborban gyújtogatás történt, maguk a bevándorlók gyújtották fel a tábor épületeit.

A táborban tartózkodó több mint 1300 bevándorlóból csaknem négyszázan szöktek meg, őket még keresik, a többieket a sportstadionban helyezték el éjszakára.

A többségében tunéziai bevándorlók napok óta tiltakoznak a szeptember 19-én aláírt olasz-tunéziai megállapodás ellen, melynek értelmében felgyorsították a bevándorlók hazaszállítását. Ez az eddig érvényes, április elején kötött megállapodást módosította, mely szerint az összes olaszországi bevándorló táborból heti két repülőjárattal harminc tunéziait toloncoltak haza, ezentúl heti ötven lesz ez a szám, Lampedusáról pedig napi száz. Az áprilisig érkezett észak-afrikaiak hat hónapos tartózkodási engedélyt kaptak.

Időközben szerdán újabb 149 ember ért partot Reggio Calabriában. A Törökországból csónakkal érkezett csoportban szírek és kurdok vannak, közöttük negyven kisgyerek.

Rovatok