Index Vakbarát Hírportál

Kivégezték Irán legerősebb emberének gyilkosát

2011. szeptember 21., szerda 11:35

Iránban szerdán nyilvánosan kivégeztek egy fiatalembert, jelentette az állami televízió. Ali Reza Mollaszoltanit gyilkosságért sújtották halállal, az ítéletet Keredzsében, Teherán külső negyedében azon a helyen hajtották végre, ahol a bűncselekményt elkövette.

A fiatalember több társával idén júliusban egy utcai verekedésben késsel többször megszúrt egy sportolót. Az áldozat, Ruhullah Dadasi Irán legerősebb embere címet viselte. Az orvosok nem tudták megmenteni életét és elvérzett. A tetteseket két nap alatt kézre kerítette a rendőrség. Az esetnek nagy visszhangja volt az iráni társadalomban és ennek megfelelően az ügy rekord idő alatt fejeződött be, a vizsgálati és a bírói szakasz valamivel több mint két hónapig tartott. Az elsőrendű vádlottat halálra ítélték, két társát pedig 80 korbácsütésre és háromévi börtönre.

Az Amnesty International (AI) nemzetközi emberi jogi szervezet követelte a büntetés megváltoztatását, mivel  az elítélt még csupán 17 éves volt a gyilkosság elkövetésekor. Az iráni tévé beszámolója szerint ugyanakkor Mollaszoltani azóta már felnőtt korba lépett.

A szerdai kivégzésre sokan gyűltek össze, az akasztást Golamhoszein Mohszeni Edzsei iráni főügyész személyesen felügyelte.

Rovatok