Index Vakbarát Hírportál

Uránt találtak egy líbiai telepen

2011. szeptember 23., péntek 14:24

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) pénteken megerősítette, hogy koncentrálturán-készletekre akadtak a líbiai Szabha közelében, Tripolitól 660 kilométerrel délre.

A CNN amerikai hírtelevízió előző nap közölte, hogy az új líbiai vezetés fegyveres erői radioaktívnak látszó anyagokat találtak egy katonai telepen.

"Megerősíthetjük, hogy koncentrált uránt (a szakzsargonban "sárga por" vagy "sárga pogácsa", angolul "yellow cake") tárolnak hordókban egy Szabhához közeli telepen, Líbia középső részén, amit Líbia előzőleg bejelentett a NAÜ-nek - közölte Gill Tudor, az ügynökség szóvivője. - A NAÜ ellenőrző intézkedésekre készül a telepen, amint a helyzet az országban stabilizálódik." Szabha egy oázis a sivatag közepén.

A CNN csapata a tv internetes oldalán két nagy raktárról számol be, bennük hordók ezrei, azokon öntapadó felirat: "radioaktív", valamint nejlonzsákokban sárga por. A "sárga porból", amely vízben oldhatatlan, és körülbelül 80 százalék uraninitet, urán-oxidot tartalmaz, nukleáris fűtőanyagot állítanak elő. Dúsítható is atomfegyvergyártás céljára.

Victoria Nuland amerikai külügyi szóvivő augusztusban arról beszélt, hogy sárgapor- és mustárgázkészleteket őriznek "biztonságos körülmények között" a tadzsúrai kutatóközpontban. Mint mondta, "a líbiai atomprogram minden érzékeny elemét eltávolították 2004 elején", és az utolsó adag magasan dúsított urán 2009-ben hagyta el Líbiát.

Rovatok