Index Vakbarát Hírportál

Vádat emeltek Sanader ellen

2011. szeptember 23., péntek 16:17 | aznap frissítve

Mol részéről történt megvesztegetés gyanúja miatt vádat emelt Ivo Sanader volt horvát kormányfő ellen a zágrábi államügyészség korrupció és szervezett bűnözés elleni irodája (USKOK).

Sanadert azzal vádolják, hogy tízmillió euró kenőpénzt vett át a Mol magyar olajipari vállalattól, hogy ennek fejében a Mol irányítói jogokat kapjon az INA horvát olajipari cég felett.

Az USKOK internetes oldalán pénteken közzétett vád szerint Ivo Sanader horvát miniszterelnökként 2008 elején Zágrábban és Budapesten abban állapodott meg a "Mol egyik befolyásos tisztségviselőjével", hogy tízmillió euróért döntő módon – és Horvátország kárára – megváltóztatják az INA és a Mol közötti részvényesi szerződést.

Sanader megígérte: mindent megtesz annak érdekében, hogy a részvényesi szerződésbe "olyan módosításokat és kiegészítéseket építsenek be, amelyek alapján Horvátország a Mol-t döntő befolyáshoz juttatja az INA felett", és nyélbe üti a "gázüzletágnak az INA-ból való kiválásáról szóló megállapodást is", azaz leválasztják az INA-ról a veszteséges üzletágat, amelyet a horvát fél vesz át.

Az egyezség megvalósítása érdekében Sanader, jóllehet tisztában volt azzal, hogy egy ilyen szerződés árt Horvátország érdekeinek, kormányfői tisztségével élve módosíttatta a szerződést, s így azt 2009. január 30-án alá is írhatták.

Zágráb elfogadta a "Mol valamennyi követelését", majd ezt követően Sanadernek több részletben "kifizették a kialkudott teljes összeget".

A vádirat a horvát törvényekre hivatkozva indítványozza, hogy kobozzák el Sanader úgymond jogtalanul szerzett vagyonát, méghozzá oly módon, hogy kötelezik tízmillió eurónak megfelelő összegű kuna befizetésére a horvát államkasszába, amit az ítélet jogerőre emelkedését követő 15 napon belül kell Sanadernek megtennie.

Az USKOK a minap beszüntette a Damir Polancec korábbi kormányfő-helyettes elleni vizsgálatot, ezzel szemben Hernádi Zsolt, a Mol vezetője elleni vizsgálat folytatódik, "de az ügyet Polt Péter, Magyarország legfőbb ügyésze veszi át, akinek szeptember 21-én Zágráb átadta az összes bizonyíték másolatát" – közölték a horvát fővárosban.

Módosítanák a privatizációs törvényt

A horvát kormány a jövő héten módosító indítványt nyújt be a törvényhozásnak az úgy nevezett INA Privatizációs Törvényhez, amelynek értelmében kizárólag a horvát kormány szerezhetne 49 százalékot meghaladó tulajdonhányadot az INA olajipari vállalatban – jelentette be Jadranka Kosor, Horvátország miniszterelnöke.

A miniszterelnök elmondta: a kormány úgy látja, hogy ez a törvénymódosítás szükséges, mivel "most megalapozottnak tűnik a gyanú, hogy egyesek kenőpénzt fogadtak el az ügylet lebonyolításakor".

Kosor kijelentette: "Ez a válaszunk. Már ma elindítottuk a szükséges eljárást". A kormány a jövő hét elején dönt a kérdésben, és ezt követően benyújtja a parlamentnek – tette hozzá.

Rovatok