Index Vakbarát Hírportál

Mindenestül Putyiné lesz Oroszország

2011. szeptember 24., szombat 14:01

Vlagyimir Putyin és Dmitrij Medvegyev megint helyet cserél. 2012 tavaszától előbbi lesz Oroszország elnöke, utóbbi pedig miniszterelnökként folytathatja. Azt mondják, réges-rég megegyeztek mindenben, a politológus szerint azonban különös, hogy egy atomhatalom legfontosabb vezetőjének posztjáról két ember magánmegállapodása dönt.

A jövő tavaszi oroszországi elnökválasztáson ismét Vlagyimir Putyin jelenlegi miniszterelnök lesz az Egységes Oroszország Párt államfőjelöltje – derült ki a messze legnépszerűbb politikai formáció kongresszusának második napján. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a politikus máris készülhet harmadik elnöki ciklusára. A közvélemény-kutatási adatok és a tendenciák ismeretében kizárt, hogy bárki megszoríthassa.

Ugyanitt elhangzott, a decemberi parlamenti választásokon Dmitrij Medvegyev jelenlegi államfő lesz az Egységes Oroszország listavezetője. Medvegyev a későbbiekben vállalhatja a kormányfői feladatokat. Vagyis az orosz tandem szereplői egyszerűen helyet cserélnek. Pontosan ez történt 2008 tavaszán, amikor lejárt Putyin második mandátuma, és harmadszor nem indulhatott az elnökválasztáson.

Putyin és Medvegyev ezekkel a bejelentésekkel az orosz belpolitika első számú dilemmájára adta meg a választ. Az elmúlt hónapokban több fórumon felmerült, nem biztos, hogy a tandemben tökéletes az összhang. Megjelentek elemzések, amelyek vélelmezték, Medvegyev képes lehet önjáróvá válni, és liberálisabb hatalomfelfogásának köszönhetően barátságosabbra, kevésbé központosítottra formálni Oroszországot.

Voltak, akik azt sem zárták ki, hogy a két politikus közötti nézeteltérések nyílt konfliktushoz vezethetnek, és akár mindketten bejelenthetik igényüket az elnökjelölti posztra. Egy-két alkalommal Medvegyev sem zárta ki, hogy másodszor is megméresse magát.

Az újabb tények ismeretében ezeknek az észrevételeknek mégsem volt sok közük a valósághoz. Putyin a kongresszuson maga igyekezett eloszlatni minden félreértést. "Mindent megbeszéltünk régen, még évekkel ezelőtt" – mondta együttműködésükről. Majd hozzátette: "Nincs okunk arra, hogy változtassunk az utóbbi években kialakított gyakorlaton, amely szerint az Egységes Oroszország választási listáját az államfő vezeti. Ez növeli a párt tekintélyét, és segít abban, hogy várakozásainknak megfelelő győzelmet arassunk."

Az elnökjelöltre vonatkozó bejelentést Medvegyevre bízták, az államfő a pártelnök-miniszterelnök után kapott szót. Előbb jelezte, ideje jöttén kész részt venni az újjáalakítandó kormány munkájában, ekként folytatni Oroszország modernizálását, majd bejelentette: "Úgy gondolom, az lenne a helyes, ha a kongresszus Vlagyimir Putyint jelölné államfőnek." A küldöttek viharos tetszésnyilvánítása nyomán hozzátette: "A tapsvihar szükségtelenné teszi, hogy megindokoljam javaslatomat."

Medvegyev is kifejtette még: "Gyakran kérdezték tőlünk, mikor döntjük el, hogy mit akarunk, mikor ismertetjük mindezt az emberekkel. Voltak, akik azt firtatták, biztos-e, hogy nincsenek ellentéteink. Határozottan meg kell erősítenem: mindazt, amit most elmondtunk, alaposan átgondoltuk."

Hogy valóban így van, arról nincs mindenki meggyőződve Oroszországban. Gleb Pavlovszkij, az ismert politológus a bejelentést Dmitrij Medvegyev teljes önfeladásaként értékelte. Az elemző abban sem biztos, hogy az államfő önsztántából és jókedvében határozott így. Pavlovszkij, aki éveken át dolgozott a Kremlnek is, és állítása szerint a Medvegyev és Putyin teamjei közötti ellentétek miatt kellett távoznia tanácsadói pozíciójából, most úgy látja: az már önmagában különös, hogy egy atomhatalom legfontosabb posztjáról két ember magánmegállapodása dönt.

Az orosz sajtó által előszeretettel megszólaltatott, de nem különösebben sikeres ellenzéki politikusok természetesen máris a Putyin-rezsim gyors bukását vizionálják. Borisz Nyemcov és Mihail Kaszjanov egykori miniszterelnökök, a Parnasz párt vezetői szerint a harmadik ciklusára készülő Putyin hamarosan eléri, hogy az emberek az utcára menjenek, és népfelkeléssel tegyenek pontot a kurzus végére. "Úgy, ahogy más országokban teszik, ahol a hatalom demokratikus úton leválthatatlanná teszi magát." Hozzá kell tenni: ezeknek a várakozásoknak a realitása igen csekélynek tűnik.

A hétvégén több más orosz párt is jelöltállító kongresszust tart, összegez az MTI. Elsőként a kommunisták vezetője, Gennagyij Zjuganov reagált Putyin elnökjelöltségének hírére azzal, hogy semmi nem változik meg attól, és "semmi jóra nem vezet", ha a "tandem" két tagja helyet cserél, mert az elmúlt négy évben semmi lényeges nem történt.

Az Igazságos Oroszország párt vezetője, Szergej Mironov leszögezte: pártja nem támogatja Putyin elnökjelöltségét. Vlagyimir Zsirinovszkij, a liberális demokrata párt elnöke megkönnyebbülését fejezte ki, hogy vége a titokzatoskodásnak. A parlamenten kívüli, ellenzéki Jabloko párt vezetője, Szergej Mitrohin kijelentette: a hatalom változatlan volta veszélyes az országra nézve, mert a modernizáció ma mindenekelőtt a hatalom megújulása, és a tandemen belüli helycserének semmi köze a megújuláshoz.

Vlagyimir Putyin 1999. december 31-én, Borisz Jelcin váratlan lemondása után lett Oroszország megbízott elnöke. 2000. március 26-án választották meg Oroszország elnökének, május 7-én iktatták be hivatalába. 2004. március 14-én másodszor is megválasztották. Az orosz alkotmány értelmében harmadszor nem volt megválasztható, ezért helyébe Dmitrij Medvegyev lépett, aki őt nevezte ki kormányfőnek. Kormányfői kinevezését az Állami Duma 2008. május 8-án hagyta jóvá.

Rovatok