Index Vakbarát Hírportál

Választójogot kapnak a nők Szaúd-Arábiában ‎

2011. szeptember 25., vasárnap 16:07

Szaúd-Arábia uralkodója megígérte vasárnap, hogy a jövőben szavazati jogot kapnak a nők a helyhatósági választásokon, jelöltethetik magukat a különféle posztokra, és bekerülhetnek az úgynevezett Tanácskozó Gyűlésbe is, amely a parlamentet helyettesíti.

Az ultrakonzervatív abszolút monarchiában csak helyhatósági választásokat szerveznek. Ebből is mindössze egy volt eddig az ország történetében. Az újabb csütörtökön lesz. A nők ezen még nem vehetnek részt, csak a négy év múlva esedékes következőn – derül ki a Tanácskozó Gyűlés ülésszakának megnyitóján elmondott trónbeszédből.

A tisztségviselők fele kerül be a helyi testületekbe választások útján, a másik felét a kormány nevezi ki. A Tanácskozó Gyűlés összes tagját az uralkodó jelöli ki. Ez az 1992-ben felállított testület ajánlásokat tehet a királyság belső ügyeiben, de nincs ellenőrző szerepe a kormány fölött.

Abdallah király a modernizálást bejelentve hangsúlyozta, hogy a nők csak az iszlám szokásjognak, a sariának a keretei között vállalhatnak szerepet a politikai életben. Emberi jogi aktivisták régóta követelik, hogy Szaúd-Arábiában szüntessék meg a nők háttérbe szorítását a társadalomban. Jelenleg másodosztályú állampolgárok, akiknek férfi rokon beleegyezése nélkül tilos utazniuk, dolgozniuk vagy például megoperáltatniuk magukat, és gépkocsit sem vezethetnek.

Rovatok