Index Vakbarát Hírportál

Felgyújtotta magát két tibeti szerzetes

2011. szeptember 26., hétfő 16:14

Az eset helyi idő szerint délelőtt fél 12-kor történt. A két szerzetest sikerült megmenteni, végül kisebb égési sérülésekkel kerültek kórházba, az orvosok tájékoztatása szerint állapotuk stabil. Az öngyilkossági kísérlet okáról, további részleteiről nem közöltek részleteket, a nyomozás folyamatban van.

Az emigrációban élő tibetieknek az emberi jogokért és a demokráciáért küzdő központja (TCHRD) az indiai Dharamszalában kiadott közleményében annak a félelmének adott hangot, hogy a szerzetesek egyike a helyszínen belehalt sérüléseibe. A másikat válságos állapotban szállították kórházba.

A szervezet szerint önégető akciójuk előtt a szerzetesek a dalai lámát éltették, és vallásszabadságot követeltek Tibet lakosai számára.

Az egyik szerzetes, Lobszang Kelszang unokatestvére márciusban hasonló önégetéssel vetett véget életének. Augusztusban pedig egy másik kolostorban élő szerzetes benzinnel leöntötte, majd felgyújtotta magát.

A márciusi esettel kapcsolatban, amikor egy 16 éves fiatalember gyújtotta fel magát, a rendőrség arról számolt be, hogy a szerzetest egy társa vette rá tette elkövetésére, akivel együtt vásárolták az önégetéshez használt három palack benzint.

A hivatalos tájékoztatás szerint történteket követően az érintett Kirti kolostorban élők számára jogi ismeretek oktatását rendelte el a helyi kormányzat, ami a kínai alkotmány, a büntető törvénykönyv, valamint a vallási ügyekre vonatkozó jogszabályok ismertetését jelentette.

2008-ban, a lhászai zavargásokat követően Aba megyében függetlenséget követelő, tibeti zászlókat lengető szerzetesek és civilek megtámadták a rendőrséget, a hivatalos tájékoztatás szerint két rendőrőrsöt, kéttucatnyi üzletet és több mint 80 autót felgyújtottak.

Aba megyében körülbelül 65 ezer ember él, közel kilencven százalékuk tibeti nemzetségű. A terület Szecsuan tartomány északnyugati részén helyezkedik el, 200 kilométerre a tartományi székhelytől Csengtutól (Chengdu).

Rovatok