Index Vakbarát Hírportál

Videófelvételeken fenyegetőznek a mexikói drogkartellek

2011. szeptember 27., kedd 11:47

A mexikói drogkartellek háborújában megöltek legalább hét embert hétfőn Acapulco tengerparti üdülőhelyen. Egy kiégett kisteherautóban találtak rá öt ember megégett holttestére. Az öt közül kettőt a tettesek előbb lefejeztek. Egy másik esetben a városban géppisztolysorozat ért egy gépkocsit, és a benne ülő két ember meghalt - közölte Guerrero szövetségi állam rendőrsége. Azóta, hogy a szövetségi kormány 2006-ban hadjáratot indított az egymás ellen kegyetlen hatalmi háborút folytató kábítószerbandák ellen, 41 ezer ember lett erőszakos halál áldozata a droggal kapcsolatban.

A hét végén felkerült az internetre legalább két olyan videofelvétel, amelyen a Sinaloa kartell állítólagos tagjai - álarcos emberek - a vetélytárs Zeta kartell megsemmisítésével fenyegetőznek. A Sinaloa úgy is nevezi magát, hogy "a zetások gyilkosai". A Zeta egy dezertált katonai elitalakulat különösen kegyetlen tagjaiból jött létre. A felvételeken az álarcosok közlik: azért akarnak végezni a zetásokkal, mert az embereknek már elegük van a kartell által elkövetett emberrablásokból, zsarolásokból. "Mi a nép fegyveres szárnya vagyunk, és a népért vagyunk.... névtelen harcosok, de nem arctalanok, és büszke mexikóiak" - jelenti ki az egyik férfi.

A mexikói belügyminisztérium hétfő este közölte: bár a Zetát - mint a többi drogkartellt is - fel kell számolni, de csakis az állami igazságszolgáltatás eszközeivel, nem törvényen kívüli módszerekkel, önbíráskodással.

Rovatok