Index Vakbarát Hírportál

Indián tiltakozás miatt halasztották el Tóásó perét

2011. szeptember 28., szerda 13:21

Ismét elhalasztották Tóásó Előd perét Bolíviában, mert a keddi meghallgatáson nem jelent meg a belügyminisztérium, vagyis az egyik panaszos képviseletében senki és hiányzott 15 gyanúsított is - közülük négy házi őrizetben, 11 pedig előzetes letartóztatásban van.

A Los Tiempos bolíviai napilap beszámolója szerint a bíró 72 órát adott arra, hogy igazolják távolmaradásukat a vádemelési tárgyalás meg nem jelent résztvevői. Amennyiben a minisztérium részéről a megadott határidőn belül nem érkezik meg a szükséges igazolás, úgy az a perből való kizárást, így a panasz megszűnését vonja maga után a bíróság figyelmeztetése szerint.

Később kiderült, a gyanúsítottak többségét a főváros, La Paz utcáin a napokban kialakult kaotikus helyzet miatt nem szállították a tárgyalás helyszínére. Őslakos indiánok heves tiltakozásba kezdtek egy esőerdei autópálya megépítése miatt, de a hatóságok felléptek ellenük, ami után szolidaritásból országszerte több rokonszenvtüntetést is tartottak.  A meghallgatást október 19-re halasztották, az ügy csak azt követően lép tárgyalási szakaszba.

Rovatok