Index Vakbarát Hírportál

A háziállatain nem spórol Kim Dzsongil

2011. szeptember 29., csütörtök 15:26

Kim Dzsongil észak-koreai vezető az országát sújtó súlyos élelmiszerhiány ellenére évente 100-200 ezer dollárt költ saját háziállatainak etetésére és gondozására, állította csütörtökön Jun Szang Hjun dél-koreai parlamenti képviselő, a külügyi és országegyesítési bizottság tagja.

A képviselő a titkosszolgálatoktól kapott információkra hivatkozott, az ügynökségek azonban az ilyenkor megszokott módon nem voltak hajlandók nyilatkozni az állítólagos értesülésekről.

Jun Szang Hjun jelentést készített, amelyben az észak-koreai vezető egyéb különcködő kiadásairól is ír. Eszerint Kim Dzsongil tavaly októberben több tucat lovat vásárolt családtagjainak a leghíresebb orosz fajtából, az Orlov Trotterből, 2009-ben és 2010-ben pedig tíz amerikai gyártmányú jet-skit legkisebb fiának és leendő utódjának, Kim Dzsongünnek.

Kim Dzsongil a luxustermékek nagyrészét két nagyhatalmi szövetségese, Kína és Oroszország közvetítésével szerzi be, állítja a képviselő a jelentésben, amelyben szerepel 600 palacknyi jó minőségű francia bor vásárlása is. Az ENSZ az Észak-Korea ellen hozott szankcióiban megtiltotta az országnak luxustermékek behozatalát.

Amerikai szervezetek, amelyek nemrég segélyt osztottak az észak-koreai lakosságnak, éppen hétfőn figyelmeztettek arra, hogy az éhínség egyre súlyosabb. Az ENSZ becslése szerint a 22 millió lakosból hatmillió szorul élelmiszersegélyre. Dél-koreai tisztségviselők szerint Phenjan tartalékot képez élelemből az országalapító Kim Ir Szen születésének 100. évfordulójára, amely jövőre lesz.

Rovatok