Index Vakbarát Hírportál

Élénk katonai mozgások Koszovóban

2011. szeptember 30., péntek 20:15

Az észak-koszovói Jarinje határátkelő környékén levő dombokon csatárláncba fejlődve kétméterenként fegyveres amerikai KFOR-katonák várakoznak és szemmel tartják a térséget, senkit sem engednek a helyszín közelébe. Az átkelőhöz folyamatosan érkeznek a katonákat és az üzemanyagot szállító helikopterek - jelentette pénteken a helyszínről a Beta szerb hírügynökség.

A nemzetközi békefenntartók (KFOR) pénteken délután villámgyors akció keretében eltávolították a sóderból álló útakadályt a Jarinje átkelőhöz vezető útról, 500 méterre az átkelőtől drótakadályokat létesítettek, s még gyalogosok sem közelíthetik meg az átjárót.

Eközben a Koszovóban előállt helyzet miatt Belgrádban összehívták a szerb képviselőház védelmi és biztonsági bizottságát, amely péntek délután óta zárt ajtók mögött ülésezik.

A Beta megszólaltatta az Etnikumok közötti kapcsolatok fóruma nevű szervezet elnökét, Dusan Janjicot, akit az ottani helyzet avatott ismerőjeként tartanak számon. Janjic kijelentette: "Vannak olyan szándékok, hogy Észak-Koszovóban fegyveres összecsapásokat robbantsanak ki a szerbek és a NATO között, de nem hiszem, hogy a NATO besétál ebbe a kelepcébe".

"Az esetleges fegyveres összecsapások kirobbantása megfelelne bizonyos belgrádi bűnözői hatalmasságoknak, akik a térségben nem akarnak törvényes rendet, és azt sem, hogy Szerbia csatlakozzon az unióhoz" - mondta Janjic, s hozzátette: "abszolút felelőtlenségnek tartom, hogy ilyen helyzetben Szerbiában katonai beosztásokról szóló értesítőket kézbesítenek. Belgrádnak választ kellene adnia arra, hogy honnan vannak az észak-koszovói barikádokon levő szerbeknek akciókra alkalmas felszereléseik".

Kedden a jarinjei átkelőnél súlyos fegyveres incidens robbant ki a KFOR katonái és az összeverődött ezer fős szerb tömeg között. Az incidensben mindkét oldalon számosan megsebesültek. A KFOR és az EU koszovói igazságügyi és rendőrségi missziója (EULEX) szerint az erőszakos cselekményeket a szerb szélsőségesek provokációi robbantották ki.

Rovatok