Index Vakbarát Hírportál

Plutóniumra bukkantak a fukusimai erőmű körül

2011. szeptember 30., péntek 18:18

Kis mennyiségben plutóniumra bukkantak Japán északkeleti térségében a márciusi földrengésben és szökőárban megrongálódott Fukusima-1 atomerő területén kívül - közölte a szigetország tudományos ügyekben illetékes minisztériuma pénteken.

A hatóságok közlése szerint nincs ok aggodalomra. Mindenesetre először került elő az erőmű közvetlen körzetén kívül plutónium, amely a nukleáris katasztrófa nyomán került a természetbe.

A plutóniumot hat helyszínen azonosították be júniusban vett talajminták alapján. A katasztrófa után az erőmű területén is észleltek ebből a radioaktív elemből.

A legtávolabbi körzet, ahol Fukusimából származó plutóniumot mutattak ki, 80 kilométerre van a katasztrófa helyszínétől, de Fukusimától 30 és 45 kilométerre is észleltek plutóniumot. A radioaktív anyagot valószínűleg gőzpára vagy elemi részecskék szállíthatták az erőműtől messzi térségbe - vélik a létesítményt üzemeltető Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) szakemberei.

A plutónium az emberi szervezetbe kerülve rákbetegséget okozhat, de a most kimutatott plutónium mennyisége csekély ahhoz, hogy egészségkárosító hatása legyen - hangoztatják az illetékes szervek.

Rovatok