Index Vakbarát Hírportál

Obama melegekkel ünnepelt

2011. október 2., vasárnap 17:27

Teltházas gálán, az amerikai elnök társaságában ünnepelték az amerikai melegjogi szervezetek, hogy immár nem kell rejtőzködniük a melegeknek, ha a hadseregben akarnak szolgálni.

A Human Rights Campaign meleg jogvédő szervezet díszvacsoráján ünnepelte Barack Obama, hogy az amerikai hadsereg szeptember 20-án hivatalosan is felfüggesztette a homoszexuálisokkal szembeni diszkriminatív politikáját és immár a másságukat nyiltan vállalók is bevonulhatnak. Az amerikai törvényhozás tavaly decemberben törölte el az ellentmondásos "don't ask, don't tell" (nem kérdezzük, ne válaszolj) szabályt és engedélyezte a nyilt homoszexuálisok felvételét a fegyveres erőkbe.

"Eredményes tárgyalásokat folytattam vezérükkel, Lady Gagával" - tréfálkozott a beszéde elején Obama, aki ezután rátért, hogy "nagy, toleráns, egyenlő Amerikában hiszünk, amely megbecsüli az összes hazafija szolgálatát. E pluribus unum, sokból egy, és ez mindenkire vonatkozik", idézte az Egyesült Államok hivatalos mottóját is.

A teltházas, 3100 résztvevős gálán arról is beszélt, hogy kormánya milyen eredményeket ért el a meleg közösség javára, és hogy még mi mindent szeretne elérni. Szeretné például kiterjeszteni a gyűlöletbűncselekmények körét a melegek kárára elkövetett bűncselekményekre is, ahogy azt is szeretné elérni, hogy az állami egészségbiztosítás forrásaiból részesülő kórházakban kötelező legyen látogatási jogot adni a meleg társaknak. "Minden amerikai - meleg, heteró, leszbikus, biszexnek, transznemű - azonos elbánást érdemel a jog és a társadalom részéről. Ez egy egyszerű javaslat" - jelentette ki.

A hadsereg korábbi szabályzatát diszkriminatívnak minősítette, mert sokakat arra kényszerített, hogy hazudniuk kelljen munkahelyük megtartása érdekében. Ugyanígy nyilatkozott a házasság védelmében született törvényjavaslatról, amit szerinte "a történelemkönyvek lapjaira" kéne száműzni. Beszédében bírálta a republikánus elnökjelölteket, akik nemrég némán hallgatták végig, ahogy közönségük kifütyül egy katonát, aki a "don't ask, don't tell" szabályról kérdezett. "Ha egyszer főparancsnok akarsz lenni, akkor elsőként is ki kéne állnod az Egyesült Államok egyenruháját hordók mellett" - mondta.

Rovatok