Index Vakbarát Hírportál

A szerbek nem akarnak az EU-hoz csatlakozni

2011. október 5., szerda 23:44

Hét százalékkal csökkent az utóbbi három hónapban az uniós csatlakozást támogatók aránya Szerbiában. 2000 óta nem volt ilyen mélyponton az EU-csatlakozást szorgalmazók száma, mint most.

A legfrissebb felmérések szerint a megkérdezett szerbiai polgároknak 46 százaléka támogatja az uniós csatlakozást, százból 37-en pedig kifejezetten ellenzik azt, hogy Szerbia az EU tagállamává váljék.

Bozidar Djelic, a szerb a kormány integrációs ügyekért felelős alelnöke szerint az uniós lelkesedés azért hagyott alább, mert "az EU néhány tagállama támogatja a pristinai hatóságok egyoldalú lépéseit Észak-Koszovóban". Djelic szerint a Pristinával folytatott dialógusban minden olyan lépés, amely meghátrálást jelent, két területen üt vissza: az észak-koszovói szerbeken és a Szerbiában élő emberek európai eszményén.

Djelic, a Blic című belgrádi lap szerdai számában megjelent nyilatkozata szerint azt mondta: számol azzal, hogy az elkövetkező hetekben még inkább csökken az európaiság eszméje iránti támogatottság és - mint mondta - leginkább az aggasztja a felmérésekben, hogy gyorsan apad az EU-s csatlakozást illetően kínkeservesen létrehozott konszenzus támogatottsága. A Blic megszólaltatta Vesna Pusicot, aki a Horvátország uniós csatlakozását előkészítő tárgyalásokat felügyelő bizottság elnöke. Pusic szerint Horvátország hasonló tapasztalatokat élt át, és számolni kell azzal is, hogy ez a tendencia folytatódni fog, mert az embereken úrrá lehet egy olyan szociálpszichológiai érzület is, amely szerint "ha mi nem kellünk nekik, nekünk sem kellenek ők".

Horvátország már az unión belül érezheti magát, hisz túl van a csatlakozási tárgyalásokon és a belépési szerződés aláírására is sor kerül még az idén. Belgrád viszont október 12-én kap választ Brüsszeltől arra, hogyan értékelik az uniós országok Szerbia felkészültségét a csatlakozási tárgyalások megkezdésére.

Rovatok