Index Vakbarát Hírportál

Betiltották a kazah kommunista pártot

2011. október 6., csütörtök 16:39

Alig egy évvel a parlamenti választások előtt egy kazahsztáni bíróság hat hónapra betiltotta a kazah kommunista pártot, miután az csatlakozott egy nem engedélyezett pártszövetséghez – közölte Gaziz Aldamdzsarov, a párt vezetője.

Az intézkedés országos szinten érinti a pártot, és megtiltja számára nagygyűlések szervezését, választásokon való részvételt, valamint a számláin lévő pénz felhasználását – mondta a pártvezető, hozzátéve, hogy fellebbezni fognak a bírósági döntés ellen.

A parlamenti választások, amelyeknek a végleges időpontját még nem tűzték ki, a jövő nyáron esedékesek.

A  kazah igazságszolgáltatás az után hozta meg a döntést, hogy a kommunista párt csatlakozott a Népi Front nevű nem engedélyezett, több ellenzéki pártot tömörítő pártszövetséghez. Ez utóbbit júniusban hozták létre, hogy "mozgósítsák az aktív állampolgárokat és szervezeteket a 2012-es választásokra" a közép-ázsiai országban, amelyet a szovjet idők óta Nurszultan Nazarbajev vezet. Nazarbajev elnököt áprilisban választották újra a szavazatok 95 százalékával.

Jelenleg csak a Nazarbajev vezette Nur-Otan nevű pártnak a képviselői vannak jelen a kazah parlamentben, ugyanis csak ez a párt volt képes átlépni a 7 százalékos választási küszöböt a 2007-es választásokon.

Kazahsztán 1991-es függetlenné válása óta az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői egyetlen választást sem ismertek el szabadnak.

Rovatok