Index Vakbarát Hírportál

A cseh Gyurcsány kilépett a CSSD-ből

2011. október 7., péntek 17:16

Kilépett az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Pártból (CSSD) Jirí Paroubek, a párt volt elnöke, volt kormányfő. Lépését azzal magyarázta, hogy nem ért egyet a szociáldemokrata párt jelenlegi programjával. "Számos kifogást fogalmaztam meg a programmal kapcsolatban, türelmem most véget ért" - jelentette ki újságírók előtt Paroubek, aki 22 évig volt a szociáldemokrata párt tagja.

Paroubek ugyanakkor közölte: tárgyalásokat folytat a parlamenten kívüli Cseh Nemzeti Szocialista Párttal 2005 (CSNS 2005), s vagy átveszi a párt irányítását, vagy új pártot alapít.

"Olyan pártot akarok vezetni, amely védeni fogja azokat az értékeket, amelyeknek a szociáldemokrata párt hátat fordított" - indokolta döntését a politikus, aki lépését már hónapok óta lebegtette. Most újságíróknak azt mondta: csak akkor maradt volna a CSSD-ben, ha a párt "tapasztalatainak és tudásának megfelelő feladattal" bízta volna meg.

Paroubekkel együtt kilépett a szociáldemokrata pártból Jirí Slégr parlamenti képviselő, valamint Petr Benda, az észak-csehországi régió volt pártelnöke is.

A szociáldemokrata párt elnöksége Paroubeket és Slégrt is felszólította, hogy adják vissza parlamenti képviselői mandátumukat. "Mandátumukat a szociáldemokrata párt listáján szerezték, nem pedig egyénileg. Paroubek eddig következetesen azt hangoztatta, hogy a pártot elhagyó képviselőknek kötelességük visszaadni mandátumukat. Ezt önmagára is vonatkoztathatná" - nyilatkozta Michal Hasek, a CSSD alelnöke. Paroubek a mandátum visszaadását elutasította, s azt állította, hogy a CSSD elárulta a szociáldemokrata programot, ezért nincs joga visszakövetelni a mandátumot.

Bohuslav Sobotka, a CSSD elnöke szerint Paroubeknek nem volt semmiféle konkrét oka arra, hogy elhagyja a pártot. Helyi megfigyelők szerint Paroubek döntésének alapvető oka az, hogy csökkent a befolyása a szociáldemokrata pártban, s ezért egy másik, vagy egy új pártban kíván szerencsét próbálni és új politikai karriert építeni. A prágai sajtó szerint várható, hogy a CSSD vezetői közül néhányan követni fogják Paroubeket. Slégren és Bendán kívül azonban egyelőre senki sem jelezte távozási szándékát.

Paroubek 2006-tól 2010 júniusáig volt a CSSD elnöke. Tisztségéről akkor mondott le, amikor 2010-ben a CSSD ismét megnyerte a parlamenti választást, de ennek ellenére újra nem tudott kormányt alakítani és ellenzékbe került. 2005 áprilisától egy évig, a 2006-os képviselő-választásig miniszterelnök is volt Paroubek.

Rovatok