Index Vakbarát Hírportál

Félig sikerült az afganisztáni hadművelet

2011. október 7., péntek 10:36

Nem beszéltek nyelveket, nem ismerték a kultúrát, az erőforrásokat pedig elvitte Irak.

Megdöbbentően egyszerű elképzelésekkel vágott neki az Egyesült Államok az afganisztáni hadműveletekbe, és még 10 évvel később is hiányában van annak a tudásnak, amely szükséges a sikerhez, mondta egy korábbi magasrangú amerikai tiszt a Guardiannak. Stanley McChrystal szerint a NATO és Amerika jó, ha a háborús célok felét teljesítette. A legfontosabb feladatnak azt nevezte, hogy felállítsanak végre egy olyan kormányt, amelyet az afganisztániak jó része elfogad, és ellensúlyozhatja a talibánt.

A parancsnok, aki 2009-ben és 2010-ben vezetett hadműveleteket, azt követően mondott le, hogy egy magazinban az amerikai vezetés megkérdőjelezhető afganisztáni ismereteiről beszélt. Az amerikai erők véleménye szerint hiányosak a történelmi és kulturális ismeretekkel bírnak, nem beszélik a nyelvet, és nincs is szándék annak elsajátítására. McChrystal szerint a siker másik gátja az volt, hogy két évvel az afganisztáni hadműveletek megkezdése után Bush háborút kezdett Irakban is, nehezítve az ő helyzetüket is. Az iraki invázió véleménye szerint ugyanis megváltoztatta a muszlim világ hozzáállását Amerikához.

"Amikor 2001-ben Afganisztánba mentünk, joggal gondoltuk, hogy van legitimitása és értelme a hadműveleteknek, amelyekkel megvédhetjük magunkat, és azt is, hogy az Al-Kaidát a tálibok bújtatják. De azt hiszem, az iraki hadműveletek már kevésbé voltak legitimek a muszlim világ szemében." Az egykori parancsnok szerint Irak olyan erőforrásokat vont el, amelyeket jó célra is használhattak volna.

Rovatok