Index Vakbarát Hírportál

Megindult a végső támadás Szirt ellen

2011. október 7., péntek 18:28

Már folyik a végsőnek szánt támadás a líbiai Szirtben negyedik hete védekező kadhafista erők ellen – közölték pénteken az új rendszer harcosait irányító parancsnokok, akik közül az egyik meg is sebesült a harcokban. A leghevesebb összecsapások a város grandiózus nemzetközi konferenciaközpontjánál folynak, amely az ellenállás gócpontja.

Az ellenfelek nehézfegyvereket: tüzérséget, harckocsikat, aknavetőket és rakétákat is bevetnek. A város központját három irányból ostromolják. Az épületek fölött füst gomolyog, a hajnalban elkezdett tüzérségi előkészítés következménye.

A város fölött a NATO repülőgépei röpködnek. Utcai harcok folynak a Zöld tér környékén is, amely a konferenciaközpont és a tengerpart között van.

A támadók közül többen meghaltak, és száznál is többen megsebesültek, köztük a Szabad Líbia dandár parancsnoka, akit két lövés talált el. A beszámolók szerint az orvlövészek rendkívül nagy veszélyt jelentenek. A sebesülteket a városközponttól öt kilométerre felállított tábori kórházba szállítják.

Szirt elfoglalása megteremti az ország fizikai egységét, mert a keleti és a nyugati országrészt összekötő tengerparti főútvonal közepén helyezkedik el. Az Átmeneti Nemzeti Tanács azt ígérte, hogy amint elesik, megkezdik a választások előkészítését.

Az Átmeneti Nemzeti Tanács ezer főből álló erősítést küldött pénteken a másik kadhafista ellenállási góchoz, Bani-Valíd városhoz, amely Tripolitól 130 kilométere délkeletre van egy nagy sivatagi oázisban.

Rovatok