Index Vakbarát Hírportál

Vírus fertőzte meg az USA robotrepülőit

2011. október 7., péntek 21:33

Hiába törlik, a keylogger vírus mindig újra megjelenik. Egyelőre azt se tudni, hogy véletlen fertőződés, vagy hackertámadás áll a vírus elterjedése mögött, de az biztos, hogy titkos adatok szivároghattak ki az USA legfontosabb fegyverrendszeréből.

Az amerikai légierő szakemberei vírust találtak az Afganisztánban és más háborús övezetekben bevetett távirányítású robotrepülőgépeket (drónokat) vezérlő pilóták számítógépein. A vírus valamennyi billentyűlenyomást naplózza – írja a wired.com.

Bár a fertőzést már közel két hete felfedezték, a szakemberek egyelőre képtelenek teljesen eltávolítani a számítógépekről. A vírus nem akadályozza a gépek irányítását, és eddig titkos adatok kiszivárgásáról sem érkezett hír, de az amerikai hadsereg legfontosabb fegyverrendszerének megfertőződése így is rendkívül súlyos biztonsági kockázatokra utal.

"Úgy gondoljuk, hogy jóindulatú, de igazából fogalmunk sincs" – nyilatkozta a vírusról a lap egyik forrása. Felfedezésekor először a Kaspersky honlapján lévő utasításokat követték, de a makacs vírus újra és újra megjelent. Ezután elkezdtek mindent letörölni a drónokat vezérlő összes számítógép valamennyi adathordozójáról: a gépeket irányító szoftverrendszert így lényegében egyenként újra kell építeni.

A szakértők még azt sem tudják, hogy véletlenszerű, vagy szándékos fertőzés áll a vírus megjelenése hátterében, illetve hogy milyen széles körben fertőződtek meg a hadsereg számítógépei. Abban azonban biztosak, hogy a vírus védett hálózatokhoz tartozó gépekre is eljutott, így nem zárható ki, hogy titkos adatok kerültek ki a hadseregtől.

A pilóta nélküli harci gépek az elmúlt évtizedben az amerikai hadviselés legfontosabb eszközévé váltak, melyekkel amerikai életek veszélyeztetése nélkül lehet kémkedni, illetve csapást mérni távoli, ellenséges területeken. A drónokat Afganisztánban, Pakisztánban, Irakban és legutóbb Líbiában is bevetették.

A rendszer biztonsági réseire korábban akkor derült fény, amikor az elfogott iraki lázadók számítógépeiről sok száz órányi kódolatlan, a robotrepülők által készített videófelvétel került elő. Kiderült, hogy a gépek adását egy 26 dollárba kerülő eszközzel fel lehet törni.

A drónokat a bevetések többségén egy, a nevadai Creech támaszponton található központból vezérlik. A világ túlsó végén repülő gépet egy pilóta irányítja, a gép jeleinek feldolgozását külön ember végzi.

A légierő nem volt hajlandó kommentálni a vírussal kapcsolatos információkat, de a Wired úgy tudja, hogy a vezetőket naponta tájékoztatják a creech-i fejleményekről.

Rovatok