Index Vakbarát Hírportál

Merkel háttérbe szorította Kaczynski angyalait

2011. október 8., szombat 14:22

Az elmúlt évek gazdasági eredményei ellenére elégedetlenséggel és belső széthúzással is küzdő Polgári Platform nyerheti a vasárnapi parlamenti választásokat Lengyelországban. Jaroslaw Kaczynski volt miniszterelnök pártja ugyan csökkentette a különbséget, azonban az utolsó napokban a pártelnök Angela Merkelre tett vitatott kijelentései háttérbe szorították a fiatalok megszólításához csodafegyvernek szánt női képviselőjelöltjeit.

A vasárnapi parlamenti választáson a kormányzó Polgári Platform (PO) lehet az első párt, amelyet újraválasztanak 1989 óta - a most az Európai Unió soros elnökségét is betöltő - Lengyelországban. Donald Tusk miniszterelnök pártja elsőként töltött ki egyazon miniszterelnökkel, egyazon koalícióban teljes, négyéves ciklust az elmúlt húsz évben. A választási kampányban azonban mégis legnagyobb ellenfele, a fiatal nőkkel kampányoló Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság (PiS) vezetője került a középpontba vitatott kijelentései miatt.

Elkerülték a recessziót

A Donald Tusk vezette jobboldali, liberális kormánykoalíció alatt Lengyelország volt az egyetlen ország Európában, amely elkerülte a recessziót. A GDP 4,4 százalékkal nőtt 2007 és 2010 között, miközben az átlagkereset 18 százalékkal emelkedett Tuskék 2007-es hatalomra kerülése óta.

Ugyanakkor a növekedés idén lelassult, ráadásul az államadósság tovább nőtt az elmúlt években, a társadalom pedig az említett eredmények mellett is megérezte a válságot. A magas élelmiszerárak miatt Tuskékat hibáztatják, a fiatalok között magas a munkanélküliség, miközben a miniszterelnöknek négy évvel ezelőtti választási ígéretei közül az egészségügyi és az oktatási reformot sem sikerült megvalósítania, és a 2012-es Labdarúgó Európa-bajnoksághoz tervezett infrastrukturális beruházások sem haladnak a várt ütemben.

Bedobták a fiatal képviselőjelölteket

Így a gazdasági eredmények ellenére sokan elégedetlenek maradhattak, és a két hónapig tartó választási kampány első felében Kaczynskiéknak sikerült is kihasználniuk a helyzetet. A jobboldali PiS a kampányban háttérbe szorította nacionalista, orosz- és németellenes retorikáját, és Kaczynski magához képest nagyon visszafogott, nyugodt kampányt folytatott. Kaczynski ellenzi a PO privatizációit, több szociális juttatást ígér, és a Reutersnek nyilatkozó piaci források szerint újabb hatalomra kerülése esetén Lengyelország Magyarországhoz hasonlóan államosíthatja a magánnyugdíjpénztári pénzeket.

Vidéken a hagyományosan idősebb szavazóbázisukra, a városokban azonban a fiatalok megszólítására koncentráltak. Ennek jegyében megpróbáltak fiatalosabb arculatot adni a pártnak, Kaczynski sokszor fényképezkedett a párt parlamenti képviselőinek gyerekeivel, emellett a Silvio Berlusconi olasz miniszterelnöktől ellesett módszerrel több plakátjukon is fiatal lányokat, „Kaczynski angyalait” tolták előtérbe, akik a párt területi listáira is felkerültek, még ha nem is mindig biztos, bejutó helyen.

A titkos fegyvernek közülük is Sylwia Lugowskát szánták, akit az Economist szerint egyes lengyel lapok csak Miss PiS-nek neveznek. A kampány elején kézcsókokat osztogató gentlemanként megjelenő Kaczynski mellett feltűnt 23 éves Angelina Jolie-hasonmást gyorsan felkapták a lapok, több tévéműsorba is meghívták. A párt őt indítja képviselőjelöltként Lodz-ban, Lengyelország harmadik legnagyobb városában, és feltehetően bejut majd a következő törvényhozásba.

Magyarázkodniuk kellett

Ugyanakkor hiába az új irányvonal, a rendkívül megosztó Jaroslaw Kaczynski most sem tudta elkerülni a botrányokat. Az utolsó hetek már nem az angyalkáiról, hanem sokkal inkább a nemrég megjelent könyvében Angela Merkel német kancellárról írt véleményéről szóltak. Kaczynski szerint Merkel felemelkedése "nem csak a körülmények puszta összjátékának eredménye" volt, ezzel a német lapok szerint azt próbálta sugallni, hogy Merkel a volt keletnémet titkosszolgálat, a Stasi segítségével került hatalomra.

Az ügy ráadásul tovább folytatódott, amikor Kaczynski megkérdezte egy sajtótájékoztatón az egyik újságírótól, hogy német, vagy pedig lengyel hírügynökségtől érkezett. Kaczynski tanácsadói azóta is magyarázzák, hogy nem a régi németellenes retorika került elő, a miniszterelnök-jelölt pedig úgy vélte, a német lapok kiforgatták a szavait, és sajtópert fontolgat. Több fontos, volt lengyel kormányzati politikus is bírálta Kaczynskit, miközben a németek hivatalosan visszafogottan reagáltak, dicsérték a német-lengyel barátságot.

Több elemző emellett úgy véli, hogy túl sokszor vádolta Kaczynski azzal a Tusk-kormányt, hogy összejátszottak az oroszokkal a szmolenszki tragédia valódi okainak elfedésében. 2010 áprilisában Jaroslaw Kaczynski ikertestvérének, Lech Kaczynski akkori lengyel elnöknek a repülője lezuhant az oroszországi Szmolenszknél, a fedélzeten mind a 96 ember életét vesztette. Jaroslaw a pártlistákon helyet biztosított az áldozatok családtagjainak is, akik ugyanakkor egyáltalán nincsenek otthon a politikában.

Tusk lecsapott a lehetőségre

"Nem sokáig tudja angyalnak mutatni magát" – mondta a német ügy kipattanása után Donald Tusk miniszterelnök Kaczynskiról. Szerintük az ellenzéki politikus a legnagyobb kereskedelmi partnerük ellen beszél, ráadásul Angela Merkel különösen barátságos Lengyelországgal. Tusk 2007-ben is elsősorban azzal nyerte meg a választást, hogy Kaczynski pontos ellentéte próbált lenni, a mostani, unalmasan induló kampány elején azonban kevésbé tudott mit kezdeni a nyugodt államférfinek mutatkozó ellenfelével, ám ez a végére megváltozott.

A miniszterelnök utcai beszédeit kezdetben PR-bakik kísérték. Tusk azzal kampányolt, hogy sikerült modernizálniuk Lengyelországot és az ország történetének legnagyobb privatizációját hajtották végre. Azt mondta, hogy biztosnak tűnik, jön a pénzügyi válság második hulláma, ehhez pedig jól jön a politikai folytonosság.

A PO a Kaczynskihoz köthető szélsőségesekre is figyelmeztetett saját táborának megszólítása mellett. Csakhogy a kormánypártot belső viszályok gyengítették, Janusz Palikot kivált a Polgári Platformból és saját mozgalmat alapított. A szavazótábor egy részét magával ragadó Palikot antiklerikális álláspontja ellentétes Tusk pártjának legtöbb tagjával, akik kereszténydemokratáknak vallják magukat.

A Polgári Platform lehet a befutó

A PO Palikot kiválása nélkül nagyon biztosan vezethetne, de a Lengyelországban hagyományosan hullámzó közvélemény-kutatások eltérő képet adnak az esélyekről. A héten volt olyan felmérés, amelyben a Polgári Platform több mint tíz, de olyan is, amelyben csak egy százalékkal vezetett a Jog és Igazságosság előtt. Ugyanakkor a PiS 2005-ös győzelmekor is jobb eredményt ért el, mint amit az előrejelzések valószínűsítettek, ezért több lengyel elemző is úgy véli, szoros lehet a verseny, különösen az alacsony részvétel kedvezhet Kaczynskinak.

A TNS OBOP felmérése szerint a Polgári Platform 31 százalékon állt, a Jog és Igazságosság 21 százalékon, míg a Palikot mozgalom 8 százalékot érhet el. A következő parlament része lehet a PO mostani koalíciós partnere, a Lengyel Parasztpárt (PSL), és a Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) is, amelyeket egyaránt 6-6 százalékra jósolnak.

Elhúzódhat a kormányalakítás

Az utolsó napokban a németekkel szembeni botrány is rontott Kaczynski pártjának megítélésén, így a legvalószínűbb Tuskék győzelme. Azonban könnyen lehet, hogy a mostani kabinet mögött álló két párt nem szerez együtt abszolút többséget, így pedig újabb partner bevonására és hárompárti kormánykoalícióra lehet szükség. A posztkommunista Baloldali Demokratikus Szövetség a legvalószínűbb választás, ugyanakkor ezzel újabb támadási felületet nyújtanának az ellenzéknek, a hárompárti felállás pedig már önmagában bizonytalanabbá tenné a politikai helyzetet.

Amennyiben Kaczynskiék tudnak nyerni, de nem szereznek abszolút többséget – ez pedig szinte biztosnak tűnik -, akkor elhúzódhat a kormányalakítás. Kaczynskiék megpróbálkozhatnak a parasztpárttal, de valószínűbb, hogy partnerek nélkül maradnának. "Nagyon kockázatos lesz Lengyelországnak, ha ő nyer...Már egy hónapon belül összetűzésbe kerülhet Moszkvával, aztán elidegenítheti Angela Merkel német kancellárt" – mondta Radoslaw Markowski, a Lengyel Tudományos Akadémia politikatudósa.

Bronislaw Komorowski elnök, Tusk korábbi párttársa már jelezte, hogy a hagyományokkal szakítva nem feltétlenül a győztest fogja felkérni miniszterelnöknek, amennyiben az nem tud többséget felmutatni a parlamentben. A kijelentés miatt ugyanakkor mindkét oldalról támadták az elnököt. Háromszor lehet próbálkozni kormányalakítással, de másodszor már a parlament jelöl, és a harmadik alkalommal már egyszerű többséggel dönthet a leendő kormányról.

Rovatok