Index Vakbarát Hírportál

Először újrázhat lengyel kormányfő

2011. október 10., hétfő 00:05 | aznap frissítve

A kormányzó Polgári Platformnak (PO) és a Lengyel Parasztpártnak (PSL) a szavazatok 93 százalékának feldolgozása alapján megvan a biztos többsége a szejmben, nem lesz szükségük harmadik koalíciós társra. A 460 tagú alsóházban a koalíciónak 236 képviselője lehet és újból kormányt alakíthat.

Nőtt a kormányzó Polgári Platform (PO) előnye a szavazatok 99,48  százalékának megszámlálása után, jelentette a TVN24 lengyel hírtelevízió hétfőn az országos választási bizottságra hivatkozva.

Eszerint a PO 39,19, az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) 29,88, Palikot Mozgalma (RP) 10,01, a kormánykoalíció kisebbik pártja, a Lengyel Parasztpárt (PSL) 8,36, végül a Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) 8,25 százalékot ért el.

Mandátumokra átszámolva ez a PO számára 206, a PiS-nek 158, az RP-nek 40, a PSL-nek 28, az SLD-nek pedig 27 képviselőt jelent az új szejmben. Egy képviselője lesz a német kisebbségnek. Vagyis az eddigi eredmények alapján a PO-PSL-koalíciónak megvan a biztos többsége, 234 képviselője a 460 tagú alsóházban, és újból kormányt alakíthat, nem lesz szüksége harmadik koalíciós társra.

Tusk meglátja az exit poll adatait

Az exit pollok ismeretében Donald Tusk lengyel miniszterelnök már győzelmét ünnepelte vasárnap este, és köszönetet mondott támogatóinak.

Legnagyobb riválisa, Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság (PiS) miniszterelnök-jelöltje elismerte vereségét, írja a BBC. Szerinte Lengyelországnak változásokra van szüksége. "Meg vagyok győződve, hogy eljön az a nap, amikor sikerül nekünk, és Varsó olyan lesz, mint Budapest. Előbb-utóbb győzünk, mert egyszerűen nekünk van igazunk" - mondta.

Az országos választási bizottság kedd estére ígéri a választások hivatalos végeredményét.

A TNS OBOP lengyel tévéknek készített exit pollja szerint 47,7 százalékos választási részvétel mellett a Polgári Platform 39,6 százalékot szerzett, míg a Jog és Igazságosság jelentősen lemaradva, 30,1 százalékkal végzett a második helyen.

Az új liberális párt, a Polgári Platformból kivált Janusz Palikot által alapított Palikot Mozgalma 10,1 százalékot szerezhetett, míg a jelenlegi kormánykoalíció másik tagja, a Lengyel Parasztpárt (PSL) 8,2 százalékot érhetett el. Az előrejelzés szerint a Baloldali Demokratikus Szövetség (SPD) 7,7 százalékos eredményével először nem tudott 10 százalék felett végezni.

A TNS exit pollja alapján a jelenlegi koalíció harmadik partner nélkül is folytatni tudja munkáját, a Polgári Platformnak és a parasztpártnak ugyanis együtt 239 képviselőjük lenne a 460 fős alsóházban, a szejmben. A PiS 158 képviselői helyre számíthat, míg Palikot Mozgalma 39, a Baloldali Demokratikus Szövetség pedig 23 képviselőt delegálhat.

A Polsat News-nak készített másik exit poll ugyan némileg más arányokban, de szintén a PO győzelmét vetítette előre. Eszerint Tuskék 37,3, a Jog és Igazságosság 29,1, a Baloldali Demokratikus Szövetség 11,6, a Lengyel Parasztpárt 9,5, míg Palikot Mozgalma 8,6 százalékot szerzett.

A különböző exit pollok alapján nem egyértelmű, hogy a mostani kabinet mögött álló két párt, a PO és a PSL abszolút többséget szerzett-e a szejmben. Amennyiben nem lesz meg az elegendő képviselőjük, akkor egy harmadik koalíciós partner bevonására lehet szükség.

Kaczynski Budapestről álmodozik

A posztkommunista Baloldali Demokratikus Szövetség a legvalószínűbb választás, ugyanakkor ezzel újabb támadási felületet nyújtanának az ellenzéknek, a hárompárti felállás pedig már önmagában bizonytalanabbá tenné a politikai helyzetet.

Elkerülték a recessziót, mégis nehéz lett

Tusk azzal kampányolt, hogy sikerült modernizálniuk Lengyelországot és az ország történetének legnagyobb privatizációját hajtották végre. Azt mondta, hogy biztosnak tűnik, jön a pénzügyi válság második hulláma, ehhez pedig jól jön a politikai folytonosság.

A Donald Tusk vezette jobboldali, liberális kormánykoalíció alatt Lengyelország volt az egyetlen ország Európában, amely elkerülte a recessziót. A GDP 4,4 százalékkal nőtt 2007 és 2010 között. Ugyanakkor a növekedés idén lelassult, ráadásul az államadósság tovább nőtt az elmúlt években, a társadalom pedig az említett eredmények mellett is megérezte a válságot.

Így a gazdasági eredmények ellenére sokan elégedetlenek maradhattak, és a két hónapig tartó választási kampány első felében Kaczynskiéknak sikerült is kihasználniuk a helyzetet. Többek között fiatal nőkkel, Kaczynski angyalaival népszerűsítették a pártot a városi fiatalok között, miközben vidéken a hagyományos, idősebb szavazóbázisukra építettek. Hiába jelezte ugyanakkor több közvélemény-kutatás is, hogy összezárt az olló, a könyvében Angela Merkelre tett megjegyzése miatt is támadott Kaczynski nem tudta megfordítani az állást.

Rovatok