Index Vakbarát Hírportál

Hackerek támadták meg a japán hadiipari céget

2011. október 10., hétfő 07:09

Hackerek támadása nyomán félszáz különböző vírussal fertőzték meg a legnagyobb japán nehézipari vállalat, a Mitsubishi Heavy Industries 83 szerverét és személyi számítógépét - írta hétfőn a Jomiuri Simbun című napilap.

A Jumiuri - amely először szeptember 19-én számolt be a számítógépes kalózok támadásáról - emlékeztetet arra, hogy a Mitsubishi csoporthoz tartozó hadiipari cégnél még augusztusban fedezték fel a számítógépes vírusokat, de erről csak szeptember második felében tájékoztatták legnagyobb megrendelőjüket, a japán védelmi tárcát, komoly nyugtalanságot keltve a minisztériumi illetékesekben. Ugyanis nem kizárt, hogy a hackerek kulcsfontosságú információkat tulajdonítottak el a vállalat katonai, űr- és atomipari fejlesztéseiről, s az erre utaló nyomokat már megszellőztette a sajtó.

A japán lap szerint összehangolt internetes kalózakcióról volt szó, amelyet kémkedés céljából hajtottak végre. Első ízben fordult elő, hogy a japán hadiipart kíbertámadás érte.

A hackerek külön e célra kifejlesztett vírusokat vetettek be, és be is törtek a vállalat központi adatbázisába, illetve nyolc kulcsfontosságú kirendeltség számítógépeire, köztük a tengeralattjárókat és hadihajókat építő Kobe és Nagaszaki hajógyárainak rendszereibe, Nagojában pedig a rakétavezérlési rendszereket gyártó üzem gépeire.

A vírusok az általuk begyűjtött információkat 14 külföldi internetes címre továbbították, egyebek között Kínába, Hongkongba, az Egyesült Államokba, Indiába. A Jumiuri Simbun hétfői cikke szerint megállapítást nyert, hogy egyes hackerek kínai nyelvű parancsokat használtak, habár Peking már korábban cáfolta, hogy köze lenne a hackertámadáshoz.

Rovatok