Index Vakbarát Hírportál

Izlandi szépségkirálynő dobta fel a maffiavezért

2011. október 10., hétfő 20:39

Egy volt izlandi szépségkirálynő adhatta azt a tippet az FBI-nak, amely alapján júniusban elfogták a tíz legkeresettebb bűnöző egyikét, a tizenhat éve bujkáló James "Whitey" Bulger bostoni maffiafőnököt és barátnőjét. Anna Bjornsdottir, az 1974-es Miss Izland a Fox News szerint kétmillió dollárt kapott az információért.

A Boston Globe 57 éves jógaoktatóként és dizájnerként írt a nőről, aki az 1970-es évek végén költözött Kaliforniába, ahol kozmetikai reklámokban szerepelt. Azóta ingázott Izland és Santa Monica között, ahol a Bonnie és Clyde-ként menekülő Bulger és barátnője bujkált.

Ott barátkozott össze Catherine Greiggel, majd állítólag azután azonosította a párt a hatóságoknak, hogy látta az FBI kampányát, amelyben Bulger barátnőjére koncentráltak. Az FBI napokig a Greig korabeli nők által nézett műsorok között adott közre felhívást az asszony arcképével.

Ő ihlette A téglát

A füles alapján júniusban tartóztatták le a 81 éves Bulgert és 60 éves barátnőjét Santa Monica-i lakásukban. Az FBI szeptemberben annyit árult el, hogy egynél több embernek fizetett összesen 2,1 millió dollárt a letartóztatáshoz vezető információkért, de ennél több részlet nem derült ki. Egy volt ügyész azt mondta a Boston Heraldnak, hogy Bjornsdottir nevének nyilvánosságra kerülése veszélybe sodorhatja a nőt.

Bulgert azzal vádolják, hogy az 1970-es és 80-as években ő vezette a bostoni ír maffiát, a Winter Hill Ganget. Az FBI tizenkilenc gyilkosságban vádolja bűnrészességgel, de védelmi pénz, gyilkosságok, összeesküvés, pénzmosás is szerepel a vádak között. Ő ihlette Martin Scorsese négy Oscas-díjas, A tégla című filmjében a Jack Nicholson által játszott maffiavezért.

Bulger jelenleg Bostonban várja ítéletét. A július 6-i tárgyaláson ártatlannak vallotta magát az ellene felhozott 48 vádpontban.

Az FBI a tizenhat évig tartó hajtóvadászat alatt a legkülönfélébb módszerekkel próbált a maffiafőnök nyomára bukkanni. 2002-ben például bannerkampány indult a Terra Lycos portálon, amely a hatóságok rendelkezésére bocsátotta hirdetési felületeit. A bannereken megjelent Bulger fényképe, és a nyomravezetőnek akkor felajánlott egymillió dolláros díj.

Felháborodtak a Halloween-jelmezen

Nemcsak az izlandi szépségkirálynő miatt került be Bulger hétfőn a hírekbe: a férfi több áldozatának hozzátartozói felháborodtak, amiért egy "Whitey" feliratú rabruha is megjelent az idei Halloween-jelmezek között. A jelmezt forgalmazó cég ugyanakkor azzal védekezett, hogy minden évben felvonultat gonosztevőket is, és 2011-ben Bulgert választotta.

Rovatok