Index Vakbarát Hírportál

Lemondatnák az ENSZ-szel a jemeni elnököt

2011. október 10., hétfő 15:26

Több tízezer jemeni tüntető kérte az ENSZ-től hétfőn, hogy szólítsa fel távozásra Ali Abdalláh Száleh elnököt. "Miért hallgat a világ, amikor gyilkolják a jemeni népet" - kiáltozták a tiltakozók a Szanaa központjában található Változások terén. "Tüntetésünk üzenet az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy gyakoroljon nyomást Szálehre és kormánya több tagjára" - mondta a megmozdulás szervezőinek egyike, Mohamed al-Aszal.

Az ellenzék vasárnap támogatta, hogy a Biztonsági Tanács elé kerüljön a jemeni politikai válság ügye. Dzsamál ben Omar, az ENSZ küldöttje kedden teszi közzé jelentését az arab-félszigeti ország helyzetéről. A jemeni főváros egy részét az ellenzékhez átállt Ali Mohszen al-Ahmar és az általa irányított első páncélos hadosztály tartja uralma alatt, míg Szanaa többi részén az elnök az úr.

Eközben több tucat újságíró követelte az első páncélos hadosztály által pénteken feltartóztatott kollégájuk, Mohamed Szudam szabadon engedését. Szudam a Reuters hírügynökség tudósítója és Száleh tolmácsa. A sajtósok Tavakkul Karmant, az idei Nobel-békedíj egyik kitüntetettjét kérték fel közvetítésre.

Rovatok