Index Vakbarát Hírportál

Ma ítélhetik el Julija Timosenkót

2011. október 11., kedd 06:54

Kedd reggel ítéletet hirdethet a kijevi bíróság Julija Timosenko volt kormányfő perében. Timosenkót hatalommal való visszaéléssel vádolják, de a vádat gyengíti, hogy most legfőbb politikai riválisa van hatalmon, és még az EU is úgy véli, hogy a politika állhat az ügy hátterében.

Kedden ítélet születhet a hatalommal való visszaéléssel vádolt volt ukrán kormányfő, Julija Timosenko perében. Az ítélet komoly hatással lehet Ukrajna és az EU viszonyára, mert az EU szerint a vád politikailag motivált, a jelenlegi kormányfő, Viktor Janukovics hívei próbálnak leszámolni a rivális politikussal.

Timosenko a 2004-es narancsos forradalom egyik meghatározó figurája. A narancsos forradalom azért robbant ki, mert a leköszönő elnök, Leonyid Kucsma kiszemelt utódja, a jelenlegi kormányfő Viktor Janukovics választási csalással szerezte meg a győzelmet az elnökválasztáson Timosenko szövetségesével, Viktor Juscsenkóval szemben. A hetekig tartó tiltakozások után megismételt választáson Juscsenko legyőzte Janukovicsot, a parlamentben pedig Juscsenko és Timosenko pártjai szereztek többséget, így Timosenko miniszterelnök lett.

A két szövetséges viszonya később annyira megromlott, hogy Juscsenko a legutóbbi választásokon már inkább Janukovicsot támogatta.

Timosenkót most azzal vádolják, hogy miniszterelnökként hivatali hatalmával visszaélve az államra nézve káros megállapodásokat kötött az orosz gázszállításra, melynek jövedelméből ő maga gazdagodott. A június 24-én kezdődött perben az ügyészség hét év börtönbüntetés kiszabását kérte az augusztus 5. óta előzetes letartóztatásban lévő Timosenkóra. A védelem a felmentését kérte, arra hivatkozva, hogy a per politikai indíttatású, és nem történt bűncselekmény.

Az EU hajlik a védelem véleményének elfogadására. "Aggodalom tapasztalható az Európai Unió tagállamainak körében Julija Timosenko volt ukrán kormányfő perének esetleges politikai motivációját illetően" - jelentette ki Martonyi János külügyminiszter uniós kollégáival Luxembourgban folytatott hétfői találkozóját követően. Az ügy hatással lehet a társulási szerződésről Kijevvel jelenleg is folyó tárgyalások kimenetére.

Rovatok