Index Vakbarát Hírportál

Norvégia rendezné fagyos viszonyát Kínával

2011. október 11., kedd 14:25 | aznap frissítve

Kína zokon vette, hogy egy kínai demokrata kapta tavaly a Nobel-békedíjat. A norvég külügyminiszer most hangsúlyozta, országa tiszteletben tartják Kína jogát, hogy "saját sorsát megválassza a kínai hagyományok és kultúra alapján".

Jonas Gahr Stoere norvég külügyminiszter fenntarthatatlannak nevezte a Norvégia és Kína közötti fagyos politikai kapcsolatokat egy keddi lapinterjúban, egy évvel azt követően, hogy tavaly Lu Hsziao-po (Lu Xiaobo) kínai ellenzéki aktivista kapta a Nobel-békedíjat.

Stoere a Dagens Naeringsliv című norvég napilapnak adott interjúban kifejtette, hogy Norvégia előre kíván tekinteni, célja pedig a kétoldalú politikai párbeszéd folytatása. Emlékeztetett arra, hogy országa elkötelezett az emberi jogok érvényesítésében, ugyanakkor tiszteletben tartják Kína jogát, hogy "saját sorsát megválassza a kínai hagyományok és kultúra alapján".

Kína minden politikai kapcsolatot megszüntetett Norvégiával azt követően, hogy 2010. október 8-án az oslói Nobel-bizottság a demokráciapárti aktivistának ítélte oda a Nobel-békedíjat, akit Peking "bűnözőnek" titulált. Liu társszerzője volt egy demokráciát követelő korábbi kiáltványnak, emiatt ítélték el 2009 decemberben államellenes felforgatás címén 11 év börtönre.

A kétoldalú kereskedelem a történtek ellenére is folyamatosan bővült.

Rovatok