Index Vakbarát Hírportál

Órákon belül megbukhat a szlovák kormány

2011. október 11., kedd 12:54 | aznap frissítve

Frissítés: Fél kilenckor is zajlik még a parlamenti vita, igaz, a szavazást megelőző hosszú felszólalásokra a képviselők zöme már nem kíváncsi. A Bumm.sk beszámolója szerint a politikusok zöme a parlamenti folyóson várja a szavazást.

Iveta Radičová szlovák miniszterelnök kedden délelőtt bejelentette, hogy összeköti az eurós mentőcsomagról kora este várható szavazást a kormányról szóló bizalmi szavazással, a kormány pedig jóváhagyta a lépést.

Ugyanakkor a négypárti kormánykoalícióból a Szabadság és Szolidarítás (SaS) továbbra sem hajlandó megszavazni a mentőcsomagot, és várhatóan nem vesz részt a szavazáson. Távol marad majd az Egyszerű Emberek négy képviselője is. Az ellenzéki Smer már jelezte, hogy tartózkodni fog a voksolásnál, ez pedig azt jelentené, hogy órákon belül megbukik a kormány.

Richard Sulík, az SaS elnöke indokolatlan nyomásgyakorlásnak nevezte a két szavazás összevonását. Sulík szerint nem szerveztek cselszövést Radičová ellen, és tovább kellene folytatni a reformokat, de nem szavazzák meg a kormányprogrammal ellentétesnek tartott mentőcsomagot.

A Bumm.sk szerint Radičová már beszélt Ivan Gašparovič államfővel is, aki akkor jut szerephez, ha megbukik a kormány a bizalmi szavazáson.

A bajba jutott európai országok megmentését szolgáló Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) jogköreinek bővítését már csak Szlovákia nem szavazta meg, utoljára Málta ratifikálta hétfőn.

Rovatok