Index Vakbarát Hírportál

Óriástorony magasodik egy kínai falu fölé

2011. október 11., kedd 01:18

Szombaton ünnepélyesen átadták a kelet-kínai Csiangszu (Jiangsu) tartomány Huahszi (Huaxi) szocialista mintafalujában a település fölé magasodó 328 méteres felhőkarcolót, amely magasabb, mint a párizsi Eiffel-torony vagy a New York-i Chrysler Building.

A Kína leggazdagabb falujának 50. évfordulóján felavatott épület hárommilliárd jüanból (kb. 102 milliárd forint) épült. A beruházók turistarohamot várnak, amire szükség is lesz, mivel a 74 emeletes szállodájában 826 szoba van. Itt van Dél-Kína legnagyobb, bankettek rendezésére alkalmas terme, amelyben 1500-an tudnak asztalhoz ülni.

Tízmilliárdos bivalyszobor

Mivel a kétezer családnak otthont adó falut a bivaly évében alapították, a születésnapra átadott toronyszálloda emeletein több bivalyszobrot is felállítottak. Az egyik teljesen aranyból készült, értéke 10,2 milliárd forint.

Az építés egy részét a falu kétszáz leggazdagabb családja finanszírozta. A torony ötletét a dubaji Burdzs Kalifa szolgáltatta számára. „A helyi körülményeket figyelembe véve úgy döntöttünk, hogy a magassága 328 méter lesz. Hogy miért annyi? Mert pont ekkora Peking legmagasabb épülete" – mondta Vu Zsen-pao (Wu Renbao), a falu első párttitkára.

A szövetkezeti rendszerben működtetett falu, amely eredeti lakosainak 400 négyzetméteres villákat építtetett, nemrégiben helikoptereket vásárolt, hogy a helyiek és a látogatók madártávlatból élvezhessék a kilátást. A Reuters szerint a faluban lakó törzslakosoknak több százezer dolláros bankbetétjük van, állítólag egy ötszáz személyes luxusjachtot is szeretnének vásárolni.

Rovatok