Index Vakbarát Hírportál

Új-Zéland legdurvább olajkatasztrófája

2011. október 11., kedd 10:34 | aznap frissítve

A viharos idő miatt a mentés 1-2 napig nem folytatódhat. Ha a zátonyra került hajótest kettétörik, 1700 tonna olaj kerülhet a tengerbe.

A zátonyra futott teherhajó 1700 tonna üzemanyagából eddig 300 tonna ömlött a tengerbe, írta az Új-Zéland-i hatóságokra hivatkozva a BBC. A Rena nevű teherszállító hajó szerdán futott zátonyra az Astrolabe rifen. A tankból szivárgó olaj kiszivattyúzását az időközben beálló rissz idő akadályozza.

“Az eset már most Új-Zéland eddigi legsúlyosabb környezeti katasztrófája” - mondta Nick Smith környezetvédelmi miniszter.

A szivárgó olaj dél-nyugati irányba sodródik, az ország északi szigete felé, Tauranga kikötője irányába. A hajótest még egyben van, bár vannak félelmek, hogy a korallzátonyon rekedt jármű kettétörik, és mind az 1700 tonna olaj a tengerbe kerül.

Az időjárás az elkövetkező 1-2 napban várhatóan romlik, úgyhogy a hajóról elszállították a még ott tevékenykedő legénységet. A hajó mozgási amplitúdója a zátonyon mindeközben csökkent, köszönhetően annak, hogy a hajótest beágyazódott a sziklába.

Az olajfoltok elérték Mt Maunganui térségét, és várhatóan megjelennek Tauranga kikötőjénél is. A hatóságok lezárták a partokat, és figyelmeztették a lakosságot, hogy ne közelítse meg a partra sodródott olajfoltokat.

A mentésben 200 munkás vesz részt, 300 katonát pedig készültségbe helyeztek. A partok megtisztítása ekkora stábbal is heteket vehet igénybe. A szennyezés komoly károkat okoz a parti élővilágnak.

Ha az időjárás javul, akkor a hajóból kiszivattyúzzák a maradék olajat, eltávolítják a konténereket, és így már levontatható lesz a zátonyról.

A hajótulajdonos, a görög Costamare nem adott felvilágosítást a katasztrófa okáról, de együttműködéséről biztosította a hatóságokat.

Rovatok