Index Vakbarát Hírportál

Kaczynski nem mond le és Orbánra hivatkozik

2011. október 12., szerda 12:06

Orbán se mondott le a választási vereség után és milyen jól tette, példálózott újra a magyar miniszterelnökkel a vasárnapi választásokon vesztes Jaroslaw Kaczynski, aki korábbi ígéreteivel szemben mégsem mond le a pártelnökségről.

A vasárnapi választási vereség ellenére sem mond le a Jog és Igazság elnökségéről Jaroslaw Kaczynski, bár 2008-ban még azt ígérte, ha elbukja a következő választást, átengedi a hatalmat egy fiatalabb politikusnak.

Kaczynski szerdán megjelent nyilatkozataiban azt mondta, semmi értelme nincs az elszámoltatásnak, mert a választáson nem következett be "drasztikus esemény". Orbán Viktorra hivatkozott, szerinte "Magyarországon a jobboldal ellenségei" a 2006-os vereség után állandóan a lemondását követelték. "A magyar jobboldal változásokat akart, és mi többé-kevésbé ugyanazt akarjuk, mint Orbán. Szerencsére ő nem távozott, és ma meg tudja valósítani ezeket a változásokat. Én sem távozom, hacsak a pártom nem dönt másként" - jelentette ki.

2008-as ígéretéről azt mondta, hogy az elmúlt három év tapasztalatai, "a szmolenszki katasztrófa és mindaz, ami utána történt" korábbi döntése felülvizsgálatára bírta. Kaczynski folyamatosan élteti azokat az összeeskűvés-elméleteket, melyek szerint ikertestvérével, az akkori államfővel Donald Tusk és Vlagyimir Putyin végeztek.

Kaczynski ugyan folyamatosan Orbánra hivatkozik a választási vereség elismerése óta, a lengyel sajtó arról is beszámolt, hogy Orbán levélben gratulált Donald Tusk győzelméhez, és emlékeztetett arra is, hogy a Fidesz lengyel partnere Tusk Polgári Platformja, mely szintén az Európai Néppárt tagja, míg Kaczynski pártja az Európai Konzervatívok és Reformerek frakciójához tartozik.

Rovatok