Index Vakbarát Hírportál

Vizsgálják, miért adtak fegyvereket a drogkartelleknek

2011. október 13., csütörtök 22:56

Kongresszusi vizsgálat indul az amerikai igazságügyi miniszter ellen, mert egy akció félresikerült, és ezzel a kormányzat fegyverekhez juttatta a mexikói drogkartelleket. Eric Holder politikai játéknak minősítette a vizsgálatot.

Kongresszusi vizsgálat indul Eric Holder igazságügyi miniszter és az általa irányított tárca több vezetője ellen, amiért kudarcot vallott egy titkos művelet, amelynek célja az lett volna, hogy feltérképezze, hogyan kerülnek át fegyverek az Egyesült Államokból a mexikói drogkartellekhez - közölték a csütörtöki amerikai lapok.

"Az igazságügyi minisztérium vezetői, beleértve Holder igazságügyi minisztert, többet tudnak a Fast and Furious műveletről, mint amennyit a valóság előtt elismertek" - jelentette ki Darrell Issa, a képviselőház ellenőrzésért és kormányzati reformért felelős bizottságának republikánus elnöke. Issa a bizottság elé idézte az érintett tisztségviselőket, és bekérette az üggyel kapcsolatos hivatalos levelezésüket.

A nálunk Halálom iram címen futó, autósöldözésekkel teli filmről, a Fast and Furious-ról (Gyors és Dühös) elnevezett akció során az amerikai Alkohol-, Dohány-, Lőfegyver- és Robbanóanyag-ügyi Iroda (ATF) arizonai munkatársai 2009 és 2010 folyamán megpróbálták beépüléssel és a bűnözők félrevezetésével nyomon követni, hogyan jutnak fegyverek a mexikói kábítószer-csempészekhez. Ehelyett azonban a saját kelepcéjükbe estek, mert az árunak nyoma veszett, miután az eredeti vevő azt másoknak adta tovább. A fegyvereket később több mexikói és amerikai területen elkövetett bűnügyben használták fel. Legutóbb néhány nappal ezelőtt találtak belőlük száz darabot az egyik drogkartell lerakatában.

Az ügy miatt augusztus végén elmozdították hivatalából Kenneth Melsont, az ATF megbízott igazgatóját. Hivatalát ideiglenesen Todd Jones minnesotai szövetségi ügyész vette át.

A Fast and Furious kudarca nyomán kongresszusi és igazságügyi minisztériumi vizsgálat indult annak kiderítésére, hogy hivatalos személyek tudtával jutottak-e át a fegyverek a mexikói határon. Vallomásában több ügynök is azt vallotta, hogy megtiltották nekik a gyilkos szállítmányok követését. A drogkartellek ellen véres háborút folytató latin-amerikai ország kormánya tiltakozott amiatt, hogy évente több ezer fegyvert csempésznek át az Egyesült Államok területéről, és sürgette, hogy Washington haladéktalanul lépjen fel ez ellen.
Holder az idézés bejelentését követően bejelentette, hogy annak eleget fog tenni, de politikai játéknak minősítette a vizsgálatot. Issa bizottsági elnök a hétfőn nyilvánosságra hozott levelében a kongresszusi tényfeltárás obstruálásával és félrevezetéssel vádolta meg a minisztert, mert májusban azt vallotta az igazságügyi bizottság előtt, hogy csak néhány hete volt tudomása az ügyről. Issa szerint Holder már sokkal korábban tudott az ügyről.

Melson, az ATF leváltott vezetője a kongresszusi vizsgálat során elismerte, hogy a Fast and Furious művelet során hibákat követtek el, de azt állította, hogy más rendvédelmi szervek nem voltak hajlandók rá, hogy kulcsfontosságú információkat osszanak meg az ATF-fel. Az akció kudarca nyomán mást tisztségviselők is más beosztásba kerültek, vagy távoztak hivatalukból.

Rovatok