no

Index Vakbarát Hírportál

Magyar mémre pörögnek a lengyelek

2011. október 15., szombat 23:35

Új szórakozást találtak maguknak a lengyel internetezők: minden lehetséges módon magyaros dolgokkal viccelődnek Jaroslaw Kaczynskin, aki szeretné megcsinálni azt, amit Orbán Viktor. Már a híradókban is ez a téma.

„Mélyen meg vagyok győződve, hogy eljön az a nap, amikor sikerül nekünk, és Varsó olyan lesz, mint Budapest. Előbb-utóbb győzünk, mert egyszerűen nekünk van igazunk.” Amikor a lengyel választáson alulmaradó Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság (PiS) párt vezetője kimondta ezeket a mondatokat, valószínüleg nem sejtette, hogy a modern kori lengyel politikatörténet legnagyobb magyar mémjét indítja el. Pedig csak annyit akart mondani, hogy egyszer nekik is összejön majd a katartikus kétharmados győzelem.

A mémek viszont már csak olyanok, hogy ha egyszer elindulnak, nincs az az erő, ami megállítsa őket. A választások óta nemcsak a lengyel Lengyel László vitatkozik a lengyel Török Gáborral a magyar politikával való hasonlóságokról, hanem minden politikával foglalkozó blogger, kommentelő és Facebook-felhasználó Magyarországra pörög, magyar vicceket süt el, magyar zászót, pulit és gulyást photoshoppol a PiS plakátjaira, vagy csak úgy egyszerűen magyarozik. Ahogy a Lengyelország ma szakblog írja, két vezető tévé, a TVN és a TVP esti híradójában is téma volt már a magyar mém.

A párt szlogenjét, a Most Lengyelországot azóta csak Most Magyarországként (Teraz Węgry) emlegetik a tréfás internetezők, azokat a területeket pedig, ahol a PiS általában nyeri a választásokat, egyszerűen Magyarországként. A PiS neve pedig azóta Paprika y Salami.

Rovatok