Index Vakbarát Hírportál

Szétkapták a repteret Szirtben

2011. október 16., vasárnap 18:37

Felkelők fosztogatnak Moammer Kadhafi elűzött líbiai vezető szülővárosában, Szirtben, miközben továbbra is kemény küzdelem folyik a Kadhafi-párti erők utolsó fészkének tartott városért – közölte az AP amerikai hírügynökség szemtanúk beszámolóira hivatkozva.

A felkelők teherautókkal traktorokat, ipari generátorokat és más nehézgépeket szállítottak el a feldúlt városból a közeli Miszrátába, amelyet hónapokig ostromoltak a Kadhafihoz hű csapatok.

Az AP riportere az elhordott eszközök között a szirti repülőtérről származó mobil lépcsőket, poggyászszállító kézikocsikat, repülőgép-vontató, illetve biztonsági berendezéseket is látott, amelyeket feltehetően a jelentősen lerombolt miszrátai repülőtér újjáépítéséhez zsákmányoltak a felkelők. Egyes beszámolók szerint a fegyveresek lakóházakat is kifosztottak.

Az újjáépítés szellemében vasárnap az új vezetés Tripoliban megkezdte az egykor Kadhafi főhadiszállásául szolgáló épületegyüttes lebontását. A NATO által is többször bombázott Bab al-Azizija nevű épületegyütteshez érkező buldózereket fegyveresek, illetve az új líbiai zászlót lengető ünneplő tömeg kísérte.

"Leromboljuk, mert mindent el akarunk pusztítani, ami Kadhafihoz tartozik" – mondta a jelen lévő fegyveresek parancsnoka. Azt szeretnénk, ha egy békeközpont épülne Kadhafi otthonának a helyén" – tette hozzá.

Rovatok