Index Vakbarát Hírportál

Hollande lehet Sarkozy kihívója

2011. október 16., vasárnap 21:07

Az első eredmények szerint a centrista Francois Hollande lehet Nicolas Sarkozy szocialista kihívója a jövő évi francia elnökválasztáson. Hollande úgy tudta legyőzni balosabb riválisát, Martine Aubryt, hogy az első fordulóban egy szélsőbaloldali jelölt is 17 százalékot szerzett. De ő is Hollande mellé állt, jelezve, hogy Sarkozy legyőzése a cél. A verseny több szempontból is pikáns volt, Hollande Aubryval szemben bukta el a Szocialista Párt elnökségét, és volt élettársa, Ségolene Royal volt a párt legutóbbi elnökjelöltje.

A szavazatok nagy részének feldolgozása alapján Francois Hollande, a francia szocialisták előző elnöke lehet Nicolas Sarkozy kihívója.  Riválisa, a Szocialista Párt elnöke, Martine Aubry beismerte vereségét. Aubry beszédének pillanatában 56-44 volt az állás Hollande javára.

A kihívó

Francois Hollande 1954. augusztus 12-én született, öt hónappal idősebb várható riválisánál, Nicolas Sarkozynél, aki ugyan még nem jelentette be újraindulási szándékát, de minden bizonnyal versenybe száll az újabb elnöki terminusért. Hollande eddigi legmagasabb funkciója a Szocialista Párt elnöki posztja volt, amit pont mostani riválisával, Aubryval szemben vesztett el. Hollande 2007 júniusáig Ségolène Royal, a szocialisták előző elnökjelöltjének élettársa volt, egy hónappal Royal elnökválasztási veresége után jelentették be, hogy szétvállnak.

Franciaországban most először tartottak amerikai mintára előválasztást. A szocialisták azt remélték, hogy ezzel egyrészt rendezni tudják a belső vitákat, és kivételesen nem megosztottan futnak neki egy elnökválasztásnak; másrészt azt, hogy rájuk irányul a sajtó figyelme. Az utóbbi biztosan bejött, Nicolas Sarkozy elnök kétségbeesetten közölte is, hogy szerinte az előválasztás úgy, ahogy van, alkotmányellenes, és Charles de Gaulle is biztosan ellenezte volna.

A szocialisták kifejezetten sikertelenek az elnökválasztásokon, az ötödik köztársaságban eddig csak egy elnökük volt, François Mitterand. 2002-ben jelöltjük, Lionel Jospin a baloldal megosztottsága miatt szégyenszemre még a második fordulóba se jutott be, Jacques Chirac a teljes demokratikus oldal összefogásával arathatott megsemmisítő győzelmet a szélsőjobboldali Jean-Marie Le Pen felett.

Hogy más tekintetben mennyire válik be az előválasztás, az még kérdéses. A szoros eredmény megosztottságra utal, ráadásul az előválasztás első fordulójában meglepően jól szerepelt a már-már szélsőbaloldali, a bankok államosításával és antiglobalista szólamokkal kampányoló Arnaud Montebourg – ennek hatására a vasárnapi szétlövés előtt a mérsékelt Hollande-nak is balra kellett húzódnia.

000 Par6589634

Az Egyesült Államokban, ahol a hetvenes évek óta az előválasztásokon dől el az elnökjelölt személye, megfigyelhető, hogy a pártbeli szavazásokon felerősödnek a szélsőségek – a demokrata jelöltek baloldalibb, a republikánusok jobboldalibb programmal indulnak az előválasztáson, mint amivel aztán a rendes kampányban versenyeznek.

A pártegység szempontjából mindenesetre biztató, hogy a vasárnapi második forduló előtt még Montebourg is támogatásáról biztosította Hollande-ot, jelezvén, hogy a legfőbb feladatnak Sarkozy legyőzését tartják. Az eredmények alapján úgy tűnik, támogatói hallgattak rá, mert végül a centristább Hollande nyert, ráadásul nagyobb arányban, mint az első fordulóban, amikor 39 százalékot szerzett a balosabb Aubry 31 százalékával szemben.

000 Par6587988

Amire van is esély, még úgy is, hogy a szocialisták legnagyobb reménysége az a Dominique Strauss-Kahn volt, aki magánéleti botrányai és két, nemi erőszak miatt indult eljárás miatt visszalépni kényszerült –  még ha ezek az eljárások végül vádemelés nélkül zárultak is.

A legfrissebb felmérések szerint Hollande – amúgy Aubry is – képes lehet Sarkozy legyőzésére. Az elnök népszerűsége 30 százalék körül mozog, de egyrészt híresen jó kampányoló, másrészt a francia társadalom többsége inkább jobboldali.

Rovatok