Index Vakbarát Hírportál

Lángoló autók és letartóztatások a bankárellenes megmozdulásokon

2011. október 16., vasárnap 10:28

Új-Zélandtól Mexikóig tüntetéseket tartottak szombaton a gazdasági válság és a munkanélküliség miatt elkeseredett tömegek. Néhány ezer fős megmozdulások voltak, és csak Olaszországban volt balhé.

A társadalmi egyenlőtlenség ellen tiltakozó megmozdulásoknak a szeptember 17-én New Yorkban elindított Occupy Wall Street adott újabb lendületet, de elég kevesen vonultak az utcákra egy átlagos G20-as gazdasági csúcstalálkozót kísérő tüntatésekhez képest.

New Yorkban körülbelül ötezren tiltakoztak, és megnehezítette a rendőrség dolgát, hogy a tüntetők rengeteg turistával, Broadway-re tartó nézővel és egyéb járókelőkkel keveredtek.

Manhattan szívében 42 tüntetőt tartóztattak le azzal az indokkal, hogy a rendőrség felszólítása ellenére nem voltak hajlandóak odébbállni, három embert pedig a rendőrségi kordon lebontásának kísérlete miatt állítottak elő. Aznap összeesen 70 embert tartóztattak le a tüntetéssel összefüggésben. Két rendőr megsérült, őket kórházba szállították.

Volt békés, és volt harcos

Az Egyesült Államok többi nagyvárosában is tüntettek, de nem mindenhol gyűlt össze nagy tömeg. Detroitban csak kétszázan vertek sátrat az egyik parkban, Los Angelesben viszont ötezren gyűltek össze. Pittsburgh-ben kétezren, Orlando belvárosában ezerötszázan vonultak az utcára. Denverben is voltak előállítások, miután a kétezer tüntető sátrakat kezdett felállítani az egyik belvárosi parkban. A rendőrség 24 embert letartóztatott, és lebontotta a sátrakat.

Torontóban kétezer ember tartott békés megmozdulást, és tábort vertek az egyik parkban. Mexikóvárosban néhány százan tiltakoztak a bankárok ellen.

A legtöbb helyen a tüntetők csak a környék forgalmát akadályozták, de Rómában több kilométer hosszan kanyargott az utcákon a százezer fős tömeg. A békés tüntetők a munkanélküliség és Olaszország rossz gazdasági helyzete ellen tiltakoztak.

A rendőrség szerint az eseményen körülbelül ötszáz anarchista is megjelent, ők voltak azok, akik kirakatokat törtek be, autókat gyújtottak lángra. Az olasz védelmi minisztérium egyik melléképületét is felgyújtották. A tüntetők végül már a vandálok ellen is tiltakoztak, ellenük fordultak és leköpték őket.

Rovatok