Index Vakbarát Hírportál

Az orosz elnök nem avatkozik Ukrajna belügyeibe

2011. október 18., kedd 17:17

Dmitrij Medvegyev orosz elnök szerint a hivatali hatalommal való visszaélés vádjával elítélt Julija Timosenko volt kormányfő ügye Ukrajna szuverén ügye, de az ítéletnek nem lehet politikai vagy oroszellenes dimenziója. Medvegyev erről a kelet-ukrajnai Donyeckben beszélt, ahol ukrán vendéglátójával, Viktor Janukovics elnökkel tárgyalt.

"Szeretném remélni, hogy az igazságszolgáltatás (...) teljes egészében az ukrán törvényeken alapult és ezeket az ítéleteket a bíróság nem politikai vagy oroszellenes szándékkal hozta meg" – jelentette ki Medvegyev. "Mondandómat összegezve úgy vélem (...), hogy ez Ukrajna belügye" – tette hozzá.

Az Európai Bizottság néhány órával a donyecki találkozó előtt jelentette be, hogy a Timosenko-perben született ítélet elleni tiltakozás jegyében az Európai Unió lemondta a Janukovics elnökkel csütörtökre Brüsszelbe tervezett találkozókat.

Az ellenzéki vezetőt egy kijevi bíróság hétévi börtönbüntetésre és közel 200 millió dollár értékű kártérítés megfizetésére ítélte, és három évre eltiltotta vezető tisztségek betöltésétől azzal a váddal, hogy 2009-ben hivatali hatalmával visszaélve Ukrajna számára előnytelen gázszállítási szerződéseket kötött Oroszországgal. Ukrajna azóta kezdeményezte a gázárak újratárgyalását. Az ítélethirdetés után az orosz külügyminisztérium közölte: "nyilvánvaló oroszellenes vetületet" fedezett fel az ügy kimenetelében.

Janukovics a brüsszeli döntéssel kapcsolatban hangsúlyozta: országa továbbra is érdekelt az unióval való társulási szerződés aláírásában. "Mi mindig partnerként fogunk találkozni az EU-val – az Európai Bizottság tagjaival, ha  szükséges, kétoldalú alapon is" – mondta Janukovics. Hozzátette: Kijev kész aláírni a társulási szerződést, ha az EU megteszi az első lépést. Ukrajna az év végéig szerette volna aláírni a társulási szerződést és tíz éven belül csatlakozni teljes jogú tagként az EU-hoz.

Medvegyev a két elnök sajtótájékoztatóján nem zárta ki, hogy Ukrajna és Oroszország új gázszállítási megállapodásokat köt, és közölte: arra számít, hogy azok mindkét fél számára előnyösek lesznek.

Az orosz elnök szerint "mindkét félnek korrektül és pontosan kell teljesítenie a hatályos szerződéseket, amíg azok érvényüket nem vesztik. Hozzátette: a gázkérdéssel jelenleg a Gazprom orosz és a Naftohaz ukrán gázipari vállalat vezetői tárgyalnak. "Remélem, hogy találhatunk olyan együttműködési módozatokat, amelyek előnyösek, átláthatóak és korrektek mind Oroszország, mind Ukrajna számára" – mondta Medvegyev.

Janukovics közölte, hogy az orosz gáz új árát rövidesen bejelentik. "Szeretném remélni, hogy a lehető legrövidebb időn belül feltesszük az "i"-re a pontot" – mondta az ukrán elnök. Arról biztosította vendégét, hogy Ukrajna "megbízhatóan fizet és fog fizetni a gázért, és megbízhatóan továbbítja és fogja továbbítani a tranzit gázszállításokat Európába".

A két elnök részt vett egy régióközi gazdasági fórumon és a látogatás során tizenkét kétoldalú együttműködési szerződést írt alá.

Rovatok