Index Vakbarát Hírportál

Közeledik a líbiai NATO-művelet vége

2011. október 18., kedd 19:08

Közeledik a nap, amikor az észak-atlanti szövetség bejelentheti, hogy befejezi műveletét Líbiában, de pontos dátumot egyelőre még nem lehetséges mondani - közölte a NATO egyik szóvivője.

Carmen Romero brüsszeli sajtótájékoztatóján, kedden beszélt erről. Hozzátette, hogy az elűzött vezetőhöz, Moammer Kadhafihoz hű erők még mindig jelentenek bizonyos veszélyt a polgári lakosságra, jóllehet az ellenzékkel folytatott harcok már csak kis területre korlátozódnak.

A szembenállók között már csak a tengerparti Szirt és a hétfőn elfoglalt, sivatagi Bani-Valíd térségében zajlanak összecsapások, de ezek is nagyon elszigeteltek, és a lakosság nagy része már nincs veszélyben.

Az ENSZ-felhatalmazás alapján folyó NATO-művelet befejezésének határidejét a szövetség többször meghosszabbította, de illetékesei már korábban jelezték, hogy "egy órával sem folytatják tovább a szükségesnél". A jelenleg érvényes határidő év végén jár le.

A március végén kezdett művelet keretében a NATO hadereje gondoskodik arról, hogy tengeri úton ne jusson el fegyverszállítmány az időközben megbuktatott rezsim erőihez, valamint hogy betartsák a líbiai légtérben a repülési tilalmat. Emellett a NATO rendszeresen légicsapásokat mér a líbiai polgári lakosságot támadó, illetve fenyegető katonai erőkre.

A szövetség gépei eddig csaknem 10 ezer légicsapást hajtottak végre Líbia fölött. Roland Lavoie, a művelet szóvivője azonban kedden felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt hetekben a csapásmérő repülések száma már jelentősen csökkent. A NATO most már elsősorban ellenőrző jelleggel, a helyzet értékelésének céljából végez repüléseket - tette hozzá.

A szövetség akkor dönt majd a líbiai művelet leállításáról, ha a biztonsági helyzet átfogó politikai és katonai értékelése ebből a szempontból pozitív következtetésekkel zárul - adták értésre a szóvivők.

Rovatok