Index Vakbarát Hírportál

Látszik a megoldás a szerb kormány és a vajdasági magyarok között

2011. október 18., kedd 01:07

Rendkívül építő jellegűek voltak a tárgyalások Boris Tadic szerb elnökkel, és körvonalazódik a megoldás a vagyon-visszaszármaztatási és kárpótlási törvényről is - jelentette ki Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke hétfőn este elhangzott belgrádi nyilatkozatában.

"Körvonalazódik a megoldás a rehabilitációról szóló törvény által, amely november folyamán a szerb parlament elé kerülhet" - mondta Pásztor István a Tanjug hírügynökségnek. Hozzátette, hogy a következő napokban a rehabilitációs törvény rendelkezéseiről munkacsoportok tárgyalnak majd, és egyeztetni fogják a törvény jogi vonatkozásait.

A VMSZ elnökének nyilatkozata szerint a szerb elnökkel tartott találkozón "kölcsönösen kifejezésre jutott az az óhaj, akarat és szándék", hogy megoldást találjanak azokra az észrevételekre, amelyeket a VMSZ fogalmazott meg a restitúcióról szóló törvényről.

Boris Tadic és Pásztor István hétfő esti megbeszélésen arra a kérdésre kereste a választ, hogy miként lehetne úgy módosítani restitúciós törvényt, hogy az megfeleljen a vajdasági magyarok érdekeinek, és Magyarországnak ne kelljen megvétóznia Szerbia EU-tagjelölti státusát, amikor decemberben döntést hoznak erről Brüsszelben.

A szerb parlament szeptember 26-án a VMSZ szerint a vajdasági magyarokat kollektív bűnösként megbélyegző restitúciós törvényt. A VMSZ tiltakozott, s Budapest részéről is éles reagálásokat váltott ki a jogszabály.

A VMSZ sajtószolgálata bejelentette, hogy a Tadic elnökkel folytatott megbeszéléséről Pásztor István kedden délelőtt Szabadkán sajtótájékoztató keretében számol be.

A VMSZ elnöke jelezte, hogy a szövetség képviselői a keddi belgrádi parlamenti szavazáson támogatni fogják a köztársaság költségvetési tervezetét, miután a szerb kormány helyt adott a VMSZ módosítási javaslatainak, és Belgrád 1,5 milliárd dinárt utal át a következő hetekben a vajdasági nagyberuházási alapnak.

Rovatok