Index Vakbarát Hírportál

Az első felvétel Kadhafi elfogásáról

2011. október 20., csütörtök 20:49 | aznap frissítve

Egy videón látható, hogy Moammer Kadhafi életben volt elfogásakor, de egyelőre még mindig nem világos pontosan hol, és hogyan került az Átmeneti Nemzeti Tanács fegyvereseinek kezére. Egymásnak ellentmondó nyilatkozatok keringenek. Az új líbiai vezetés pénteken ad részletes tájékoztatást Kadhafi halálának körülményeiről.

Videófelvételen látható a csütörtökön megölt Moammer Kadhafi elfogása, ez bizonyítja, hogy a diktátor még életben volt elfogásakor. Az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) első bejelentése is arról szólt, hogy Kadhafi súlyosan megsérült, de még élt, amikor elfogták. Megpróbálták mentővel kórházba szállítani, de belehalt sebesüléseibe.

Az ÁNT egyik vezetője arról beszélt, hogy Kadhafi a lábain sérült meg, egy másik viszont azt mondta, a diktátort hasba lőtték. A felvétel szerint a fején is megsérült, fejbe ütötték egy pisztollyal, de úgy tűnt, hogy lábra tudott állni.

Musztafa Abdel Dzsalil, az átmeneti tanács vezetője azt mondta, pénteken bejelentik, hogy az egész ország felszabadult, és akkor adnak majd részleteket is Kadhafi halálának körülményeiről.

Arról egyelőre ellentmondó információk vannak, pontosan hol, és hogyan fogták el a diktátort. Az első hírek szerint egy 18 éves fiú találta meg egy gödörben, és a halálos lövést is ő adta le, mások ugyanakkor arról számolnak be, hogy Kadhafi egy betoncsőben bujkált.

Mahmúd Samman információs miniszter azt mondta a CNN-nek, hogy az embereik megtámadták a házat Szirtben, ahol Kadhafi bujkált, és menekülés közben lőtték meg a diktátort.

Az al-Arabíjának az ÁNT-t képviselő egyik fegyveres azt mondta, nem tudták, hogy Kadhafi hol rejtőzik, amíg a diktátor rájuk nem lőtt.

A francia védelmi miniszter, Gérard Longuet ugyanakkor a Le Parisien szerint azt mondta, hogy a francia légierő állította meg azt a több tucat járműből álló konvojt, amellyel Kadhafi megpróbált elmenekülni Szirtből, feltehetően Bani Valíd irányába. Mint mondta, ezután érkeztek az ÁNT fegyveresei, megsemmisítették a járműveket, amelyek közül az egyiken Kadhafi utazott.

A Pentagon korábban azt állította, nem egyértelmű, hogy Kadhafi is azzal a teherautó konvojjal utazott-e, amely ellen NATO-gépek légicsapást hajtottak végre csütörtök reggel, mivel civileket veszélyeztethetett volna. Arról azonban nem tudtak bővebb információkat adni, kik utazhattak a járműveken.

Líbia brit nagykövete megerősítette, hogy Kadhafi holttestét Miszrátába vitték. Az al-Arabíja szerint Kadhafit egy titokban tartott helyszínen akarják eltemetni.

Rovatok