Index Vakbarát Hírportál

Meghalt egy tüntető Görögországban

2011. október 20., csütörtök 18:10 | aznap frissítve

Halálos áldozatot követeltek a megszorítások elleni tüntetések Görögországban. Egy 53 éves férfi, a PAME szakszervezet tagja szívrohamot kapott az utcai harcokban. (Az első hírek még arról szóltak, belehalt sérüléseibe, miután a tiltakozók összecsaptak a rohamrendőrökkel.)

Békésen kezdődtek a demonstrációk csütörtökön, de aztán összecsapások robbantak ki. A rendőrök könnygázt vetettek be, míg a tüntetők köveket és Molotov-koktélokat dobáltak.

Második napja vonultak több tízezren utcára Athénban, miközben a parlament az államadósság csökkentését célzó újabb megszorító csomag végszavazására készült. A görög parlament szerda este első olvasatban már megszavazta a kormány intézkedéseit.

A kétnapos általános sztrájk első napján legalább százezer ember vonult ki Athén utcáira és összecsapások robbantak ki tüntető fiatalok csoportjai, valamint a rohamrendőrség egységei között Athén szívében, a görög parlament közelében. Több rendőr és tüntető megsebesült, néhány embert őrizetbe vettek.

Az általános sztrájk második napján főként az állami cégek alkalmazottai nem vették fel a munkát, így zárva tartottak a minisztériumok, közintézmények, de néhány bank is.

Az új megszorító csomag a feltétele annak, hogy Görögország megkapja a tavaly jóváhagyott 110 milliárd eurós nemzetközi hitel következő, 8 milliárd eurós részletét. Ennek elnyerése létfontosságú a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő Athénnak, e nélkül ugyanis fizetésképtelenné válhat Görögország november közepére.

Rovatok