Index Vakbarát Hírportál

Táncolnak és lövöldöznek örömükben

2011. október 20., csütörtök 20:08 | aznap frissítve

Tripoli főterén hatalmas tömeg gyűlt össze, hogy megünnepelje a 42 évig hatalmon lévő diktátor halálát.

Hatalmas a zaj, mindenki boldog, ez egy fantasztikus pillanat - tudósít a helyszínről a BBC. Líbia szabad, vége van, győztünk - skandálja a tömeg.

Légvédelmi ágyúkkal ünnepelnek

Az utcákon lövéseket is lehet hallani, de ez már nem a harc, hanem az ünnep része. Francia lapértesülések szerint az ünneplők azonban nemcsak kézifegyverekkel, hanem légvédelmi ágyúkkal is lövöldöznek, ezért leállították a légiforgalmat Líbia felett.

A táncoló, líbiai zászlókat lengető tömeg úgy véli, bármi is történik ezután, az sokkal jobb lesz, mint eddig volt - jelentette a helyszínről az m1 Híradójának élőben az MTI Hírcentrum tudósítója.

A külföldre szökött líbiaiak a twitteren is örömmel fogadták a 42 évig hatalmon lévő Kadhafi halálát, egyikük szerint október 20-a Líbia legfontosabb ünnepe lesz.

Marton Béla, Magyarország líbiai nagykövete a köztévének úgy nyilatkozott, eufórikus a hangulat az országban, az emberek lelkéről lekerült egy hatalmas súly. Marton bízik benne, hogy az országban hamarosan helyreáll a közbiztonság.

De nemcsak Líbiában, hanem az ország számos külföldi nagykövetsége előtt is összegyűltek az országból elvándorolt líbiaiak. London líbiai nagykövetsége előtt például zászlóval, és győzelmi jellel fotózkodnak az emigránsok.

A Stefánia úton lévő líbiai nagykövetség előtt mintegy 15-20 fős csoport ünnepli Kadhafi halálát. A követség épületének kerítésére zöld, fekete és piros lufikat akasztottak, az út szélén parkoló autóból pedig arab zene szól - írja a hir24.hu.

Rovatok