Index Vakbarát Hírportál

Az emberi jogi főbiztos kivizsgálná Kadhafi halálát

2011. október 21., péntek 12:43 | aznap frissítve

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint ki kell vizsgálni Moammer el-Kadhafi líbiai vezető halálának körülményeit. A líbiai vezetés közölte, hogy amíg ez meg nem történik, addig nem temetik el a megbuktatott diktátort.

Rupert Colville, a főbiztos szóvivője Genfben kijelentette, hogy nagyon zavaróak azok az egész világot bejáró amatőr videofelvételek, amelyek előbb élve, majd holtan mutatják a csütörtökön elfogott megbuktatott líbiai vezetőt. Halálának körülményeit valószínűleg egy már működő, az emberi jogok megsértésének líbiai eseteit vizsgáló bizottság fogja tanulmányozni.

"Úgy hisszük, hogy vizsgálatra van szükség. Több részletet kell tisztázni ahhoz, hogy meg lehessen állapítani, valójában valamilyen harcban esett el, vagy elfogása után kivégezték" – mondta Kadhafiról a szóvivő.

Rupert Colville szerint egyelőre korai lenne megmondani, hogy az ENSZ vizsgálóbizottsága – amelynek tagja Philippe Kirsch kanadai bíró, a hágai Nemzetközi Bíróság első elnöke – tesz-e majd javaslatot nemzeti vagy nemzetközi szinten megvalósuló hivatalos vizsgálatra Moammer el-Kadhafi halála ügyében.

Líbiai tisztségviselők szerint Kadhafit mindaddig nem temetik el, amíg meg nem vizsgálják halála körülményeit. Mahmud Sammam tájékoztatási miniszter közölte, hogy a holttest még mindig Miszrátában van, ahová Szirtből szállították, és még tart a vita arról, hogy hol temessék el.

Rovatok