Index Vakbarát Hírportál

Az iszlamisták az esélyesek Tunéziában

2011. október 23., vasárnap 10:57

Megkezdődött a választás Tunéziában, ahol az arab tavasz országai közül elsőként tartanak szabad választásokat kilenc hónappal Zinedine el-Abidine Ben Ali elnök bukása után. A szavazóhelyiségek magyar idő szerint este hatkor zárnak, a végeredményre várhatóan hétfőig várni kell, írja a BBC.

A külföldön is nagy várakozásokkal figyelt szavazáson a választók egy 217 tagú nemzetgyűlésről döntenek, amely majd várhatóan egy éven belül kidolgozza az új alkotmányt, és addig kinevezi az átmeneti kormányt.

Az Ennahda iszlamista párt kapja várhatóan a legtöbb szavazatot, ugyanakkor az nem egyértelmű, hogy többséget is szerez-e. A mérsékeltnek tartott iszlamista párt azzal próbálta eloszlatni a szekuláris választók félelmeit, hogy hangsúlyozta elkötelezettségét a demokrácia és a nők jogai mellett.

Legnagyobb riválisa a centrista Progresszív Demokratikus Párt (PDP) lehet, ugyanakkor összesen száznál is több párt méretteti meg magát, és független listák is vannak.

3,8 millió regisztrált választó van, de ennél várhatóan személyi felmutatásával többen is elmennek szavazni.

Több száz külföldi, és több ezer tunéziai megfigyelő ügyel majd a választás megfelelő lebonyolítására. Az Európai Unió megfigyelői szerint a kampány nagyrészt megfelelően zajlott.

A választás azért kulcsfontosságú, mert az arab tavasz országai közül Tunézia ért el először a szavazásig az átmenetben. Fontos üzenetértéke lehet, ha a választásoknak megfelelően sok nő is helyet kap majd a nemzetgyűlésben.

Az arab világ forrongásait elindító Tunéziában január elején napok alatt megbukott Ben Ali elnök, az átmeneti kormány pedig július 24-re jelentett be választásokat, amelyek időpontját azonban többször is eltolták.

Az átmeneti kabinet környékéről eltávolították Ben Ali korábbi híveit, felszámolták a gyűlölt állambiztonsági erőket, de többen azzal riogattak, hogy az iszlamisták győzelmével a volt elnök támogatói közül is sokan visszakerülhetnek a hatalom közelébe.

Ben Ali bukása óta a gazdasági helyzet nem javult, mivel a befektetők és a turisták is óvatosan viszonyulnak Tunéziához.

Rovatok