Index Vakbarát Hírportál

Leállt a Wikileaks

2011. október 24., hétfő 15:22

Hiába bizonygatta az ellenkezőjét a múlt héten Julian Assange, a kiszivárogtató csoport vezetője hétfőn közölte, hogy nincs pénzük, emiatt egyelőre abbahagyják a titkos dokumentumok publikálását.

Leállnak a publikálással, hogy a pénzszerzésre tudjanak koncentrálni - jelentette be hétfőn Londonban a Wikileaks vezetősége, az élén Julian Assange-zsal. "Agresszív pénzfelhajtásba kell fognunk, hogy leromboljuk a blokádot" - fogalmaztak. A blokád anyagi elszigetelést jelent, a szervezet pénzét kezelő amerikai bankok és pénzügyi szolgáltatók - például a MasterCard, a Visa, a PayPal, és a Bank of America - ugyanis összefogtak a Wikileaks ellen, miután Assange-ék elkezdték közzétenni a negyedmillió titkos amerikai diplomáciai táviratot.

Assange most azt nyilatkozta, hogy a bankok akciója 95 százalékkal csökkentette a Wikileaks bevételeit. A kiszivárogtató törvénytelennek tartja a pénzügyi blokádot. A Wikileaks szerint az oldal adományokból származó havi bevételei a blokád előtt elérték as százezer eurót. Most többféle alternatív módszeren gondolkoznak, ezek között még az is szerepel, hogy a támogatók postán, borítékban adják föl nekik a készpénzadományaikat.

Assange múlt hét kedden még azt nyilatkozta az Amerika-közi Újságíró Szövetség Limában ülésező közgyűlésének videókonferenciáján, hogy a WikiLeaks portál nagyon is él, egyre többen támogatják, és pénzügyi helyzete erős, dacára a hitelkártya-társaságok és a PayPal embargójának.

A portál pénzügyi helyzete stabil, köszönhetően készpénzállományának, és egyetlen munkatársát sem kellett elbocsátani, "ami eléggé kivételes média világában" - mondta, hozzátéve, hogy az azért súlyos problémát jelent, hogy a pénzintézetek nem engedélyezik az átutalásokat a portál számlájára.

Rovatok