Index Vakbarát Hírportál

Szerbiában minden 4. embernek van lőfegyvere

2011. október 24., hétfő 20:31

Szerbiában becslések szerint körülbelül 950 ezer illegális lőfegyver lehet a lakosságnál, és emellett egy nemzetközi tanulmány szerint az ország minden száz lakosára 38 bejelentett lőfegyver jut - egy engedélyes általában több fegyvert is tart -, mindössze eggyel kevesebb, mint például Irakban.

Szakemberek szerint nehéz megmondani, hogy mennyire van igazuk azoknak, akik szerint Szerbia a világ élbolyához tartozik a polgárok tulajdonában levő maroklőfegyverek és puskák számát illetően, de kétségtelen tény, hogy a többi nyugat-balkáni országhoz hasonlóan nagy hagyománya van a fegyverek birtoklásának, és használatának is. Az illegális fegyvertartás elleni küzdelem - mutatnak rá a szakértők - eredményessége azonban politikai elhatározás kérdése is.

A Kézi- és Könnyűfegyvereket Ellenőrző Délkelet-európai Központ (SEESAC) elemzése szerint mindenesetre a körülbelül 19 milliós nyugat-balkáni térségében több mint 4,3 millió darab fegyver van a polgároknál.

A szerb rendőrség nyilvántartása szerint a szükséges engedélyekkel körülbelül 1,2 millió fegyvert tartanak az emberek otthon. Ebből 45 000 lőfegyver jogi személyek birtokában van, a bejelentett fegyverek 96 százalékát azonban körülbelül 600 ezer ember mondhatja magáénak. Mindez azt jelenti, hogy minden, fegyvertartási engedéllyel rendelkező emberre átlagosan két puska, vagy pisztoly jut.

Egy Genfben készült nemzetközi tanulmány szerint a közel 7,5 millió lakosú Szerbia minden száz lakosára átlag 38 bejelentett lőfegyver jut, mindössze eggyel kevesebb, mint mondjuk az 1980-as évek óta egyik háborút a másik után vívó Irakban. Szerbiát a nemzetközi élbolyban csak az Egyesült Államok, Jemen, Finnország és Svájc előzi meg.

A "legizgalmasabb" kérdés természetesen az, hogy ténylegesen vajon hány fegyvert tartanak a szerbek "maguknál", pontosabban hány fegyver foroghat illegálisan "közkézen". Erről csak becsült adatokkal rendelkeznek még az illetékesek is. A már említett SEESAC szerint Szerbiában az illegálisan birtokolt lőfegyverek száma körülbelül 950 ezer darabra tehető.

Rovatok