Index Vakbarát Hírportál

Azerbajdzsán lett az ENSZ BT nem állandó tagja

2011. október 25., kedd 00:33 | aznap frissítve

Azerbajdzsánt nyerte el a kelet-európai régióból az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagságát 2012-2013 között, amelyre Magyarország is pályázott. Magyarország pénteken az első körben 52 szavazatot kapott, harmadik helyen végzett, ezzel kiesett a további küzdelemből.

Azerbajdzsán és Szlovénia között azonban még hétfőn is folytatódott a szavazás, mivel egyik ország sem kapta meg a közgyűlés kétharmadának támogatását. A tagállamok addig szavaztak, amíg az egyik ország kétharmados többséget nem kapott.

Végül hétfő este, a tizenhatodik kör után Szlovénia kiszállt a versenyből, miután ismét jelentősen kevesebb, 77 szavazatot kapott Azerbajdzsán 116 támogatójával szemben.

Az utolsó körben aztán Azerbajdzsánt 155 állam, a versenyből kiszállt Szlovéniát pedig tizenhárom támogatta.

A pénteki szavazásról, amikor még Magyarország is versenyben volt, itt olvashat. Pénteken döntöttek arról, hogy az ENSZ BT nem állandó tagja lesz Pakisztán, Marokkó, Guatemala és Togo.

A BT-nek tizenöt tagja van, közülük öt állandóan tag, tíz pedig kétévenként cserélődik. Az ENSZ BT a legjelentősebb nemzetközi szervezet. Legfontosabb jogköre, hogy dönthet háború megindításáról, nemzetközi embargókról, fordulhat a hágai Nemzetközi Büntetőbírósághoz, és a BT jelöli az ENSZ főtitkárát is. A BT nélkül új teljes jogú tagot sem lehet felvenni az ENSZ-be. A Biztonsági Tanácsról bővebben>>>

Rovatok