Index Vakbarát Hírportál

Kadhafi szomorú volt és dühös

2011. október 25., kedd 19:07

Moammer Kadhafi, aki négy évtizeden át volt Líbia mindenható vezetője, az utolsó heteit rejtekhelyről rejtekhelyre vándorolva töltötte szülővárosában, Szirtben, harag és kétségbeesés között ingadozva, miközben körülötte összeomlott a rendszere – mondta el egy bizalmasa.

Kadhafi, Muataszim nevű fia és mintegy kéttucat kitartó híve a világtól elzárva menekült, tévé és villany nélküli, elhagyott házakban keresve menedéket, s gyertyával világítva – mondta el Manszúr Dao, a Kadhafi-klán tagja, volt testőrparancsnok, aki időközben fogságba esett.

Kadhafi olvasással, jegyzetek készítésével és teafőzéssel töltötte az idejét Manszúr Dao szerint, aki hétfő éjjel beszélt erről Miszráta kikötővárosban, a forradalmi erők főhadiszállásának most fogdaként használt konferenciaközpontjában.

"Nem ő vezette a csatát, hanem a fia. Ő semmilyen tervet nem készített" – mondta Kadhafiról Manszúr Dao.

A Kadhafi elleni felkelés februárban robbant ki, és rövidesen polgárháborúba torkollott. A polgárháború hivatalosan vasárnap ért véget. Kadhafi csütörtöki elfogása, majd halála, valamint Szirtnek, a rendszer utolsó erősségének az eleste tette lehetővé ezt a fordulatot.

Kadhafi elfogásának napján a volt líbiai vezető és Dao együtt utazott egy Toyota terepjárón Szirtből menekülve. A gépkocsioszlopot NATO-légicsapás találta el. Kadhafi és Dao megsebesült és fogságba esett, Kadhafi pedig még aznap tisztázatlan körülmények között meghalt.

Dao, aki egyike volt a Kadhafival együtt elfogott tucatnyi fegyveresnek, azt mondta, hogy megsebesülésekor elvesztette az eszméletét, és nem tudja, mi történt a főnökével.

Dao elmondta, hogy Kadhafi augusztus 18-án vagy 19-én menekült el a tripoli elnöki rezidenciából, röviddel azelőtt, hogy a felkelő erők behatoltak a városba. Dao elmondása szerint Kadhafi egyenesen Szirtbe ment Muataszimmal együtt, másik fia, Szeif el-Iszlám pedig egy másik Kadhafi-párti városba, Bani Valídba menekült.

Manszúr Dao egy héttel később csatlakozott Kadhafihoz Szirtben, míg a volt titkosszolgálati főnök, Abdulláh asz-Szenuszi Szirt és a még Kadhafihoz hű erők kezén lévő dél-líbiai Szabha között ingázott. Dao szerint Kadhafi segítői ismételten felszólították a volt vezetőt, hogy mondjon le és meneküljön külföldre, de ő ezt elutasította, mondván, hogy az ősei földjén akar meghalni.

"Sajnáltam őt, mert alábecsülte a helyzetet" – mondta Dao. "Elmehetett volna az országból és boldogan élhetett volna".

Manszúr Dao 1980 óta dolgozott Kadhafinak, a kilencvenes éveiben a testőrségének a főnöke volt. Később a Kadhafi ellenzékére vadászó népi gárda parancsnoka lett.

Szirtben Kadhafi és környezete négynaponta változtattak rejtekhelyet, miközben a NATO sorozatosan lőtte a várost és a forradalmi erők nyomultak előre.

Dao szerint az utolsó napokban szűkében voltak az élelemnek Szirtben. Dao korábban elmondta, hogy Kadhafi rejtekhelyéről műholdas telefonon küldött hangüzeneteket.

Szirtben a Kadhafihoz hű harcosokat Muataszim vezette, aki eredetileg 350 ember parancsnoka volt – mondta Dao. A vége felé sokan elmenekültek, a harcoló erők száma 150-re olvadt.

Kadhafi, aki valaha vaskézzel irányította a 6 milliós lakosságú országot, nehezen viselte el, hogy elveszítette a hatalmat. "Többnyire szomorú és dühös volt".

"Azt hitte, hogy a líbiai nép még mindig szereti őt, még azután is, hogy megmondtuk neki, elfoglalták Tripolit."

Rovatok